Advocaten toeslagenaffaire hopen op verandering bij overheid
Advocaten van gedupeerden van de toeslagenaffaire hopen dat het rapport van de parlementaire-enquêtecommissie over fraudebeleid bij de overheid leidt tot verandering. „De commissie heeft bergen met werk verricht. Ik hoop dat het niet voor niks is geweest”, zegt advocaat Eva González Pérez.
In het rapport schrijft de commissie dat de overheid blind was en is voor mensen en hun rechten en dat een schandaal zoals dat rond de kinderopvangtoeslag weer kan gebeuren.
„De titel van het rapport - Blind voor mens en recht - is al heftig. Dat hebben mijn cliënten jaren gevoeld”, vertelt González Pérez. „Ik blijf zeggen: als mensen die het hebben veroorzaakt nog steeds bij de Belastingdienst werken, zal de oplossing er niet komen. Het probleem moet echt bij de kern worden aangepakt. De wortels moeten eruit, zodat er nieuwe zaadjes kunnen worden geplant.” Dan kunnen er volgens haar mensen werken die „niet blind zijn voor mensen en rechten en deze respecteren”. „Daar begint behoorlijk bestuur mee.”
Advocaat Sébas Diekstra begon naar aanleiding van de toeslagenaffaire een procedure tegen de Belastingdienst. Volgens hem blijft „de cruciale vraag” wanneer de „werkelijk fundamentele veranderingen doorgevoerd zullen worden die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat dit morgen opnieuw gebeurt”. „Dat de commissie concludeert dat de overheid nog steeds ‘overal’ gekenmerkt wordt door een blindheid voor mens en recht, onthult een diepgewortelde systemische fout die niet alleen niet is aangepakt, maar blijkbaar onverminderd voortduurt. Het idee dat er uit het toeslagenschandaal lessen getrokken zouden zijn, lijkt nu een wrange illusie.”
Volgens Diekstra is het tijd voor een „diepe reflectie op de structuren die dergelijke onrechtvaardigheden niet alleen hebben toegelaten, maar ook in stand houden”. „Het is meer dan droevig; het is een schrijnende herinnering aan de noodzaak voor fundamentele hervormingen binnen onze overheidsinstellingen om te waarborgen dat een dergelijke rampzalige situatie zich nooit meer herhaalt.”
De bevindingen van de enquêtecommissie volgen na de parlementaire ondervraging naar de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt. Het derde kabinet-Rutte trad af om de kwestie.