Rijkswaterstaat vindt resten verdronken werf op Marken
Rijkswaterstaat heeft bij de dijkversterking op Marken vijf planken en een paal opgegraven, die waarschijnlijk hoorden bij de verdronken Kraaienwerf, een bewoonde terp die rond 1775 onder het water van de Zuiderzee verdween. Naar resten van de Kraaienwerf, de Thamiswerf en de Houtemanswerf, de zogenoemde verdronken werven, was al vaker met boren, radar en sonar gezocht, maar toen werd er niets gevonden. Vorig jaar haalde een graafmachine de archeologische resten alsnog boven water, aldus de dienst.
Tussen 2010 en 2018 zochten meerdere archeologische teams naar de resten aan de Zuidkade van Marken, omdat uit oude kaarten bekend was dat daar bewoonde buurten waren geweest. Marken lag toen nog in de Zuiderzee. Er verdwenen vaker bebouwde gebieden onder water. Volgens Rijkswaterstaat is ongeveer een derde deel van Marken op die manier in zee verdwenen.
Nu moet de dijk rond Marken verstevigd worden. Daarvoor is opnieuw archeologisch onderzoek gedaan, dat weer niets opleverde. Er lag mogelijk wel een stenen dam, die weggehaald moest worden voor de dijkwerkzaamheden. Maar een graafmachine haalde toch nog grenenhouten planken uit het Oostzeegebied naar boven. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dateren de planken uit 1760 of 1761. Nader onderzoek heeft onder water twee parallel lopende rijen van planken en palen aangetoond, die waarschijnlijk een scherm hebben gevormd rondom de terp Kraaienwerf. De andere twee terpen waren in die tijd al onder water verdwenen.
Rijkswaterstaat laat de archeologische resten met rust als ze het werk aan de dijk niet in de weg zitten. Onder water blijven ze volgens de dienst het best bewaard. De planken en de paal die boven water zijn gehaald, worden later in het jaar tijdens een bijeenkomst getoond.