Officier van justitie Marumse zwembadmoord: voelde me belazerd
Over de betrouwbaarheid van het bewijs dat kroongetuige P. voorlegde in de deal met het Openbaar Ministerie had de betrokken officier van justitie „geen twijfel”. Dat stelde hij op de eerste dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord, die in het teken stond van getuigenverhoren rondom de deal die het OM sloot met kroongetuige Willem P.
Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt deze week het hoger beroep, dat draait om de dood van Jan Elzinga (40), die in 2012 werd doodgeschoten in de buurt van een zwembad in het Groningse Marum. De toenmalige vriendin van Elzinga, haar moeder, broer en een 58-jarige man uit Kampen, zouden de moord beraamd hebben. De ex-schoonfamilie en de toenmalige vriendin kregen eind 2022 een celstraf van twintig jaar opgelegd. De man uit Kampen kreeg zeven jaar cel. Zij zijn in hoger beroep gegaan.
Eerder kregen de uitvoerders, schutter Pascal E. en handlanger Willem P., celstraffen van vijftien en twintig jaar opgelegd. P. sloot in de gevangenis met het OM een deal voor strafverkorting en werd zo kroongetuige. Hij stelt dat de toenmalige vriendin van Elzinga, haar broer en haar moeder de moord beraamden. Volgens P. wilden ze Elzinga vermoorden omdat hij vreemdging en zijn vriendin zou hebben mishandeld.
P. gaf later toe bewijsmateriaal te hebben gemanipuleerd. Hij zou sms-berichten tussen hem en de broer hebben bewerkt. De officier van justitie die betrokken was bij de deal stelde ter zitting „naar eer en geweten” te hebben gehandeld. „In de kern hebben we niets aangetroffen wat erop duidt dat de verklaring niet betrouwbaar was.” Toen hij hoorde dat het bewijs gemanipuleerd was, zei hij te balen. „Toen voelde ik me ook wel een beetje belazerd.”
De rechtbank in Groningen vond P. desondanks betrouwbaar genoeg en ging over tot veroordeling. Volgens de vriendin van het slachtoffer, haar broer en haar moeder spreekt P. niet de waarheid. Zij zeggen dat de dood van Elzinga het gevolg is van een afrekening in de hennepwereld.
Ook P. zelf en twee medegedetineerden worden maandag nog gehoord.