Kerk & religie

Synode stelt besluit over vrouwelijke bisschop uit

De generale synode van de Kerk van Engeland, deze week bijeen in Londen, heeft woensdag een besluit over het al dan niet benoemen van vrouwelijke bisschoppen uitgesteld. Dat meldde donderdagmorgen het Britse dagblad The Guardian.

Kerkredactie
17 February 2005 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Na een drie uur durende bespreking besloten de synodeleden het advies van dr. Rowan D. Williams, de aartsbisschop van Canterbury, over te nemen. Williams, tevens het hoofd van de hele anglicaanse gemeenschap, had voorgesteld de discussie over deze kwestie in juli voort te zetten.

Een beslissing over de vraag of vrouwen het ambt van bisschop mogen bekleden zou dan „ergens volgend jaar” genomen kunnen worden. Mocht die beslissing dan inderdaad vallen, dan duurt het, aldus de Guardian, nog wel verschillende jaren voordat de eerste vrouwelijke bisschoppen in de Church of England zullen worden benoemd.

Het is inmiddels 31 jaar geleden dat de Kerk van Engeland uitsprak dat er geen fundamentele bezwaren zijn tegen het wijden van vrouwen tot priester. Twintig jaar geleden verkoos de Anglicaanse Kerk in de Verenigde Staten, de Episcopaalse Kerk (Ecusa), haar eerste vrouwelijke bisschop; twaalf jaar geleden hadden de eerste wijdingen van vrouwen plaats in de Kerk van Engeland.

De synode besprak woensdag een rapport dat vorig jaar november verscheen. Dit rapport, opgesteld door een commissie onder leiding van de bisschop van Rochester, Michael Nazir-Ali, stelt een scala aan mogelijkheden voor op het punt van de plaats van vrouwen in de Anglicaanse Kerk. Deze variëren van openstelling van het ambt van bisschop voor vrouwen tot „niets” doen. De commissie spreekt zelf geen voorkeur uit.

„Er zijn er die het een zaak van rechtvaardigheid vinden dat vrouwelijke priesters in onze kerk ook kandidaat kunnen worden gesteld voor vacatures in de Episcopaalse Kerk”, zei Nazir-Ali woensdag. „Zij menen dat de geloofwaardigheid van de kerk in het geding is. Maar anderen zijn van oordeel dat het nu nog niet het goede moment is om het ambt van bisschop open te stellen voor vrouwen. Er zijn op dit moment al zo veel zaken die de kerk dreigen te doen scheuren. Is dit dan echt het goede ogenblik om hier nu toe over te gaan?”

Een afgevaardigde, Gerry O’Brien uit Sevenoaks (Kent), stelde dat veel gewijde vrouwen niet geloven in de fundamentele leerstukken. Hij voerde in dit verband een studie aan die volgens hem laat zien dat slechts eenderde van de vrouwelijke priesters in de Anglicaanse Kerk gelooft in de maagdelijke geboorte van Christus.

„Als we het nu, na twintig jaar, nog niet eens kunnen worden over deze kwestie”, zei echter Christine Hardman, aartsdeken van Lewisham, „dan bewegen we ons in de richting van zelfvernietiging. Anderhalf miljoen mensen hebben de kerk inmiddels ingeruild voor de Da Vinci Code. Wij laten mensen zomaar gaan.”

Aartsbisschop Williams kon de synode melden dat hij een nieuwe werkgroep had ingesteld, die de voorstellen zoals neergelegd in het rapport-Nazir-Ali zal gaan bestuderen. Deze werkgroep zal over haar bevindingen rapporteren op de volgende synode, in juli.

Donderdag besprak de synode onder andere het zogeheten Windsor-rapport. In dit rapport, opgesteld door de zogeheten Lambeth-commissie. Dit rapport verscheen naar aanleiding van de grote onrust die binnen de anglicaanse gemeenschap ontstond na de benoeming van de praktiserend homoseksuele V. Gene Robinson tot bisschop in de Ecusa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer