Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Vertroosting in Zijn bijzondere wonden

Wonden kunnen zeer doen. U weet er wellicht van. De wonden van de Heere Jezus hebben ook zeer gedaan. Nu zijn er ook wonden die niet zichtbaar zijn.

Ds. G.J. Posten Middelharnis
beeld RD
beeld RD

Jezus heeft die ook gekend. Niet alleen de geselslagen hebben Hem verwond. Niet alleen de doornen hebben Hem doen bloeden. Hij is ook verwond en geslagen door woorden. Hij is uitgescholden in Zijn leven, bespot in Zijn sterven. En dat heeft Hem als Zoon van God geráákt, verwónd! Hij is vernederd door het spotten en door het doen-alsof-aanbidden van de soldaten. En Jezus heeft niet alleen de zonde gedragen, maar ook onze smarten en ons leed. Ook die wonden die gekomen zijn door wat anderen ons misdeden met woorden of gebaren. Te weinig lieve woorden gehoord, te veel negatieve opmerkingen hebben moeten incasseren. Je bent er innerlijk door verwond. De Heere Jezus draagt hier het leed van negatieve woorden. De wonden daardoor zijn ook wonden, waarvan de NGB zegt (art. 21): „Wij vinden allerlei vertroosting in Zijn wonden.”

„Als u troost zoekt in Zijn wonden, dan zal de spot van satan u niet treffen” - Ds. G.J. Post

Hij ontvangt de priemende woorden om ook vandaag mee te kunnen voelen in uw leed. Hij weet wat het is om innerlijk verwond te zijn. En Hij balsemt de wonden; Hij heelt alle smart! Hier op aarde ten dele, in de hemel zeker volmaakt. Hoe Hij dat doet? Wellicht door Zijn wonden naast die van ons te leggen. Hij zonder zonde, vlekkeloos heilig. Wij bevlekt en geen genade waard. Hij volmaakt, Gods Zoon. Wij nietige mensen. Wat vindt u van Zijn innerlijke wonden? Hij is om onze overtredingen verwond. Als de Heilige Geest je ogen opent voor Zijn wonden, word je dan niet klein en ga je dan niet anders naar de pijnlijke ervaringen van jezelf kijken? Hij draagt het. Hij spot niet. Ook om dergelijke zonden te kunnen vergeven. Misschien bent u het, die anderen pijn gedaan hebt door woorden. Uw woorden zijn of waren als doorns. Stop er toch mee. Belijd uw schuld.

Is niet iedere zonde een vorm van spotten met God en met Zijn heiligheid? Wat is de inhoud van ons knielen voor Hem, van onze woorden tot Hem? De soldaten zeggen: Wees gegroet, Koning van de Joden. Maar ze geloven niet in Hem als Koning. En wij? We noemen Hem Heere in ons gebed. Leven wij als knecht, als dienstmaagd? We bidden om vergeving. Zitten we ermee of de zonden ook vergeven worden? Bidden we echt of praten we maar wat? Is dat laatste ook geen spotten? Dat raakt de Heere. Het roept Zijn toorn op. Ook voor deze zonden is vergeving nodig. Al die woorden tot Hem gesproken, mijn oppervlakkige gebeden –ook na ontvangen genade–, ik kan er voor Hem niet mee bestaan. Wees mij genadig, Heere. Ja, er ís genade. Want de Heere Jezus staat hier op Gabbatha om beladen met de zonde der wereld koers te zetten naar het kruis. Hij is als spotter gekruisigd en Hij moest als was Hij een spotter sterven, om de zonden van onze tong te kunnen vergeven. Hij werd te schande gezet, opdat wij nimmermeer te schande zouden worden in het oordeel. Wat zal de duivel spotten als u daar staat, zonder dat u in dit leven de aangeboden Zaligmaker hebt omhelsd. Als u troost zoekt in Zijn wonden, dan zal de spot van satan u niet treffen. Omdat Hij om onze overtredingen verwond werd. Christus’ wonden Zijn geheeld, maar Zijn hart bloedt nog om verloren zondaren genadig te zijn.

„En vallende op hun knieën voor Hem, bespotten zij Hem, zeggende: Wees gegroet, Gij Koning der Joden.” - Mattheüs 27:29

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer