Binnenland
Borsele bezorgd over plan voor opslag ammoniak in havengebied

De Zeeuwse gemeente Borsele maakt zich zorgen over de plannen van twee bedrijven, Evolution Terminals en Vesta Terminals, voor de opslag en overslag van ammoniak in het Sloegebied, het haven- en industriegebied in het oosten van de gemeente Vlissingen. Vooral de mogelijkheid van extra ammoniaktransporten over de weg of het spoor verontrust de gemeente.

ANP

„De risico’s van de extra transporten zijn naar onze mening niet goed in beeld gebracht”, zegt wethouder Kees Weststrate (ruimtelijke ordening). „Ook vragen we de mogelijkheden van het transport van ammoniak via buisleidingen te onderzoeken.”

Verder wijst de wethouder erop dat de inwoners al heel veel op zich af zien komen door een aantal ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie. Daarbij gaat het onder meer om de uitbreiding van het bestaande hoogspanningsstation Borssele, de bedrijfsduurverlenging van de huidige kerncentrale en de plannen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Weststrate stelt dat de komst van de bulkterminals van Evolution Terminals en Vesta Terminals mogelijk op gespannen voet staat met andere projecten, onder meer door de beperkte fysieke ruimte.

Bij het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland speelt waterstof een belangrijke rol. Ammoniak (een verbinding van stikstof en water) wordt gezien als een efficiënte manier om waterstof op te slaan en te vervoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer