Kerk & religie
Bijbelverklaring Calvijn beschikbaar via BMUonline

BMUonline, een digitaal platform voor het lezen van de Bijbel, voegt zaterdag de Nederlandse vertaling van de Bijbelverklaring van Johannes Calvijn aan de collectie toe.

Screenshot van BMUonline voor betalende gebruikers. beeld RD
Screenshot van BMUonline voor betalende gebruikers. beeld RD

Dat meldt Fennand van Vliet, projectverantwoordelijke voor BMUonline binnen de Erdee Media Groep.

Voorafgaand aan de plaatsing van de Bijbelverklaring heeft een revisie van oud-Nederlandse woorden plaatsgevonden, zegt Van Vliet.

De rechten van de Nederlandse vertaling van de Bijbelverklaring van de Geneefse reformator (1509-1564) zijn in handen van uitgeverij KokBoekencentrum. Die gaf BMUonline toestemming om de tekst op de website weer te geven.

In 2007 bracht uitgeverij Kok Calvijns verklaring in het Nederlands voor het eerst integraal uit in een digitale variant: op een cd-rom, waarbij de tekst doorzoekbaar was. Later kwam de verklaring ook beschikbaar op Dioneth.nl, een digitale theologische bibliotheek in abonnementsvorm. Verder is op Theologienet.nl een gratis pdf te vinden van Calvijns verklaring van 21 Bijbelboeken.

Het is dus niet voor het eerst dat Calvijns verklaring digitaal beschikbaar is. Uniek bij BMUonline is wel dat de verklaring vers-voor-vers raadpleegbaar is. Dat wil zeggen dat deze per vers wordt weergegeven naast de gekozen Bijbelpassage in de Statenvertaling. Op dezelfde manier bood BMUonline al het commentaar van Matthew Henry, de kanttekeningen bij de Statenvertaling en de Bijbel met uitleg (BMU) aan. Gebruikers kunnen bovendien notities en markeringen plaatsen.

Niet-betalende gebruikers van BMUonline kunnen alleen de Statenvertaling, de Engelse King James Version, psalmen, gezangen en liturgische formulieren raadplegen.

BMUonline is bezig een app te ontwikkelen voor de smarthpone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer