Binnenland

Utrecht noemt toegezegde miljoenen cruciaal voor landelijk gebied

De provincie Utrecht noemt de 284 miljoen euro die het van het Rijk tegemoet kan zien „cruciaal” om door te kunnen gaan met de plannen voor het landelijk gebied. „We hopen nu snel, samen met onze gebiedspartners, verder te werken aan het herstel van de natuur, een duurzame landbouw en een goede toekomst voor onze boeren”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk.

ANP
15 February 2024 18:29Gewijzigd op 15 February 2024 18:47

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met de landbouwbegroting voor dit jaar, inclusief het verdelen van 1,28 miljard euro onder de provincies voor landbouw- en natuurmaatregelen. De bedragen kunnen nog veranderen als de provincies hun plannen aanscherpen. Van de twaalf provincies kan Utrecht het meeste geld tegemoetzien.

Utrecht kan nu een aantal maatregelen verder uitwerken. Daarbij gaat het onder meer om het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, het klimaatbestendig maken van het Utrechtse watersysteem en het ondersteunen van boeren bij het maken van duurzame keuzes voor hun bedrijf.

De provincie maakt zich nog wel zorgen over de situatie van de PAS-melders. Sinds een gerechtelijke uitspraak, die de regeling rond PAS-melders juridisch onhoudbaar verklaarde, hebben deze bedrijven (veelal boeren) alsnog een vergunning nodig. „Voor hen is er nog steeds onvoldoende duidelijkheid”, zegt Sterk. „Ook het ontbreken van een landbouwvisie, en de daarmee gepaard gaande onzekerheid voor agrariërs, baart ons zorgen. Zonder landbouwvisie hebben de boeren geen toekomstperspectief, terwijl dat zo verschrikkelijk hard nodig is.”

Noord-Holland krijgt slechts 12 miljoen euro van de aangevraagde 80 miljoen toegekend en kan daardoor nog steeds weinig doen voor natuur en landbouw, stelt de provincie. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) spreekt van „kennelijke willekeur. Alleen de aanvraag voor de aanleg van bos en het verleggen van een fietspad in de duinen is meegenomen.” Projecten voor duurzame innovaties in de landbouw zijn door tijdsdruk bij het ministerie niet beoordeeld, kreeg hij deze week te horen. „Dit is niet uit te leggen.” Hij gaat de minister vertellen dat het „schier onmogelijk” wordt de doelen te halen.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) stelt juist dat nu „de energie in gebieden” kan worden vastgehouden. De Friese gedeputeerde Femke Wiersma (BBB) laat namens alle provincies weten dat er „allerlei plannen” klaarliggen. „Ik hoop dat ook de Eerste Kamer straks akkoord gaat, zodat de lopende processen door kunnen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer