Economie

Economische groei is in zicht

Voor het eerst sinds jaren is er economische groei in zicht. Uit voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de groei volgend jaar uitkomt op minimaal 2,25 procent. De Nederlandse economie lijkt daarmee op de weg terug.

Redactie politiek
16 February 2005 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:14
DELFT – Drijvende kracht achter de economische groei van Nederland in 2004 was volgens de dinsdag gepresenteerde CBS cijfers de export. De sterke uitvoerstijging in het afgelopen jaar is echter grotendeels te danken aan de doorvoer van goederen. Wordt N
DELFT – Drijvende kracht achter de economische groei van Nederland in 2004 was volgens de dinsdag gepresenteerde CBS cijfers de export. De sterke uitvoerstijging in het afgelopen jaar is echter grotendeels te danken aan de doorvoer van goederen. Wordt N

De hogere verwachte groei in 2006 komt vooral doordat de binnenlandse consumptie en de uitvoer veel beter uitpakken dan de afgelopen tijd. In 2003 verkeerde de Nederlandse economie nog in een recessie. Dit jaar komt de groei naar verwachting uit op 1 procent.

Het CPB voorspelt dat behalve het financieringstekort ook de werkloosheid en de inflatie dalen. Dit jaar zijn er naar verwachting 520.000 mensen zonder baan, volgend jaar zouden dat er nog 485.000 zijn. De inflatie in 2006 wordt geraamd op 0,25 procent.

De betere economische voorspellingen zijn goed nieuws voor het kabinet, dat de eerste twee jaren van zijn periode vooral moest bezuinigen en hervormen. De voorspellingen van het CPB dienen als basis voor de besprekingen van het kabinet over de begroting van dit jaar en 2006.

Het voorzichtige optimisme wordt ook bevestigd door de cijfers over het afgelopen jaar. Gisteren bleek dat daar in ieder geval een meevaller zit van een half miljard euro aan niet uitgegeven geld, onder meer door de ministeries van Onderwijs en Financiën. Daarnaast valt door hogere belastinginkomsten hoogstwaarschijnlijk ook het financieringstekort over 2004 gunstiger uit dan gedacht. Aanvankelijk werd uitgegaan van een tekort van 2,9 procent, nu is dat 2,5 procent. De som van inkomsten- en uitgavenmeevallers komt voor het kabinet dan op 2,4 miljard euro.

Met een tekort van 2,5 procent voldoet Nederland ruimschoots aan de Europese afspraken in het stabiliteitspact. Daarin is vastgelegd dat de tekorten van lidstaten niet boven de 3 procent mogen uitvallen. Het kabinet moet uiterlijk 1 maart aan Brussel de huidige financiële stand van zaken melden.

In het tekortcijfer zijn de definitieve gegevens van de lagere overheden nog niet verwerkt. Wel is een verwachte bijdrage al ingeboekt. De afgelopen jaren leidden hogere uitgaven voor grondaankopen van gemeenten tot een hoger tekort. Hun bijdrage in 2003 was bijvoorbeeld 0,6 procent aan het tekort. Nu zijn de gemeenten behoedzaam ingeboekt voor 0,8 procent.

Als de huidige ontwikkelingen doorzetten, krijgt het kabinet de komende twee jaar meer ruimte om de burger na een periode van forse bezuinigingen extraatjes te bezorgen, bijvoorbeeld in de vorm van lastenverlichting. De politieke discussie daarover zal de komende tijd ongetwijfeld in alle hevigheid losbarsten. Minister Zalm (Financiën) heeft al aangegeven dat Nederland vooral zijn financieringstekort verder moet wegwerken. Dat zou betekenen dat er weinig uitgedeeld kan worden.

Het CBS maakte gisteren overigens duidelijk dat Nederland er nog lang niet is. Onze economie doet het nog steeds een stuk minder dan bijvoorbeeld die van de Verenigde Staten (groei 4,6 procent) of Duitsland (1,7 procent). Zorgelijk is ook dat het economische herstel in het laatste kwartaal van 2004 een dip vertoonde. Toen kromp de economie met 0,1 procent ten opzichte van de drie voorafgaande maanden.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dan ook dat er nog geen reden is om te juichen. De organisatie wijst vooral op de achterblijvende consumentenbestedingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer