Simpele ideeën, groots effect
Titel:
”Lyndsay’s kooknotes. Een keukenschetsboek in vier seizoenen”
Auteur: Lyndsay Bekouw
Uitgeverij: Terra, Warnsveld, 2004
ISBN 90 5897 150 3
Pagina’s: 124
Prijs: € 14,50. Eten koken doe je iedere dag. De meeste mensen hebben geen tijd en zin om uren in de keuken door te brengen, of om steeds met iets nieuws te komen. In haar ”Kooknotes” laat Lyndsay Bekouw zien dat dat ook helemaal niet nodig is om toch een creatieve kok te zijn en je gasten te verrassen met originele gerechten.
Lyndsay, culinair columniste van Margriet, kiest bewust voor groente, fruit en kruiden van het seizoen, zodat de smaak optimaal is. Hiermee experimenteert ze er lustig op los in de keuken, en van deze avonturen houdt ze een verslag bij. In de introductie van haar Kooknotes schrijft ze: „Op mijn aanrecht ligt altijd een boekje waarin ik nieuwe recepten en ideeën opschrijf. Niet heel ingewikkelde culinaire hoogstandjes, maar net die lekker simpele vondsten die een maaltijd speciaal maken.”
Een echt kookboek kun je de bundeling van haar culinaire bevindingen niet noemen, daarvoor staan er te weinig recepten in. Meer een verzameling originele, bruikbare tips, vrolijk geïllustreerd door de auteur. Ook is er voldoende ruimte vrijgelaten om je eigen vondsten op te schrijven. Typisch voor zo’n kookschrift is het ontbreken van paginanummering. De recepten zijn wel per seizoen ingedeeld, zodat er nog enig overzicht is.