Stijging aantal suïcidegevallen onder jongeren baart deskundige zorgen
Het aantal zelfdodingen onder jongeren tot dertig jaar neemt toe. Sinds 2013 is het aantal jeugdigen dat suïcide pleegt, gestegen met 16,8 procent.
Dat bleek donderdag uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). De stijging leidt tot grote zorgen, zegt Renske Gilissen, voorzitter van CANS en hoofdonderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie. Een belangrijk deel van de jongeren had te kampen met prestatiedruk op school of met het gevoel het niet goed genoeg te doen.
Onder mensen van middelbare leeftijd daalde het aantal zelfdodingen met 14,4 procent, komt uit de cijfers van CANS naar voren. Die daling noemt Gilissen positief. Wel benadrukt ze dat in de leeftijdsgroep van mensen tussen de 40 en 69 jaar relatief nog steeds de meeste zelfdodingen plaatsvinden. Zo beëindigden in 2023 ruim 950 mensen in deze leeftijdsgroep hun leven. Overigens blijft bij alle leeftijdsgroepen samen het aantal zelfdodingen ongeveer gelijk over de afgelopen tien jaar.
Een concrete reden voor zelfdoding is vaak lastig aan te wijzen, omdat het vaak een combinatie van factoren is. De drie meest genoemde zijn psychische problemen, sociale relaties en problemen in de zorg.
Gilissen wijst erop dat iedereen kan helpen om het suïcidecijfer te laten dalen. Als voorbeeld noemt ze dat het belangrijk is een gesprek te beginnen over het onderwerp.
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.