Nederlandse vervuilingsmeter na vertraging alsnog gelanceerd
Het Nederlandse ruimte-instrument SPEXone is na dagenlange vertraging alsnog met een raket naar de ruimte gestuurd. De lancering vond donderdagochtend (Nederlandse tijd) plaats op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral. „Hij is vertrokken”, meldt ruimtevaartorganisatie NASA. Die zond de lancering live uit via internet.
Vervuilingsmeter SPEXone moet vanuit de ruimte de vervuiling bestuderen van de dampkring. Onderzoeksinstituut SRON en ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland ontwikkelden en bouwden het apparaat. Dat zit in de Amerikaanse satelliet PACE, dat ook de kleur van de oceanen moet meten. Die kan iets zeggen over de verspreiding van bijvoorbeeld plankton.
De SPEXone moet aerosolen meten in de dampkring. Die fijnstofdeeltjes komen onder meer uit fabrieksschoorstenen en uitlaten en die uitstoot heeft ook gevolgen voor het klimaat. Daar moet dankzij de vervuilingsmeter meer duidelijk over worden. De satelliet met de vervuilingsmeter zou eigenlijk eerder in de week worden gelanceerd, maar het vertrek moest herhaaldelijk worden uitgesteld door de weersomstandigheden.