Binnenland
Boerenactie bij gouvernement in Maastricht rustig verlopen

Bij het gouvernement in Maastricht hebben woensdagmiddag zo’n 250 boeren actiegevoerd. De boeren van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) waren met zeker vijftig tractoren naar de provinciehoofdstad gekomen en overhandigden een pamflet aan landbouwgedeputeerde Jasper Kuntzelaers. De actie is rustig en in „een hele goede sfeer” verlopen, zeggen zowel de provincie als de boerenbelangenorganisaties.

ANP

De boeren zeiden op voorhand een krachtig signaal te willen afgeven met de actie. Volgens de Limburgse organisaties maken de agrariërs zich zorgen over hun toekomst en de voedselzekerheid. Ook vinden ze dat het huidige beleid ervoor zorgt dat landbouwproducten veel duurder worden voor consumenten en vrezen ze voor kaalslag op het platteland. In het pamflet pleiten de belangenclubs daarom onder meer voor meer perspectief voor jonge en huidige boeren.

Limburg zegt in een verklaring „schouder aan schouder” te staan met de boeren en dat Kuntzelaers bereid is hun zorgen over te brengen in Den Haag en Brussel. „Juist voor onze jonge boeren is het van belang dat er realistische kaders zijn, zodat zij weloverwogen een keuze over hun toekomst kunnen maken, zonder keer op keer met aanvullende regels geconfronteerd te worden”, aldus Kuntzelaers.

Volgens LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg is „de boodschap aangekomen” bij het provinciebestuur. „Ze onderschrijven onze zorgen en gaven aan te snappen waar wij voor staan.” Rompelberg gaf eerder aan dat de Limburgse boeren en tuinders „zich machteloos en gemangeld voelen tussen krachten waar ze geen vat op hebben”.

Bij meerdere provinciehuizen werden vorige week ook al petities aangeboden door boeren. Op verschillende plekken in het land liepen boerenacties begin deze week uit de hand. Er werden onder meer snelwegen geblokkeerd door actievoerders. Daarbij werden ook afval, hooibalen en mogelijk asbest in brand gestoken. Twee mensen zijn inmiddels aangehouden en de politie sluit nog meer aanhoudingen niet uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer