Zeearend vergiftigd met verboden gif in Friesland
Een jonge zeearend is vergiftigd in het Friese Weidum. De vogel stierf nadat die van een dode meerkoet vol met gif had gegeten. Werkgroep Zeearend Nederland vond het dier en zegt dat roofvogelvervolging nog veel voorkomt in Nederland. Het gif dat werd gebruikt is alfachloralose. Dat is sinds 1988 verboden en enorm gevaarlijk.
De drie jaar oude zeearend werd in maart 2023 gevonden. Het is nu pas bekendgemaakt, omdat de Friese omgevingsdienst FUMO eerst nog onderzoek moest doen. Er is nog geen verdachte in beeld voor het doden van de zeearend, wat strafbaar is.
Het dier was jong gezenderd, daardoor zag Romke Kleefstra van Werkgroep Zeearend Nederland direct dat er wat mis was toen de vogel lang stil bleef zitten. „Helaas zijn er te weinig mensen die onderzoek kunnen doen, daardoor is het moeilijk om de daders te vinden.” Daarnaast zijn niet alle zeearenden gezenderd, dus hoe vaak dit echt voorkomt, weet Kleefstra niet.
Het was volgens Kleefstra onwaarschijnlijk dat de actie gericht was op de zeearend, omdat in de omgeving van Weidum geen zeearenden zitten. „Deze zeearend is op alle Waddeneilanden geweest en vloog vaak op en neer naar de Deense Waddenkust.”
Roofvogelvervolging, zoals Kleefstra het noemt, komt nog veel voor in Nederland. „En Friesland spant de kroon.” Vaak gebeurt dat door dode lokdieren vol met gif neer te leggen, zodat een roofvogel of ander roofdier, zoals een steenmarter, het opeet en ook doodgaat. Een van de redenen is dat mensen weidevogels willen beschermen. „Maar dit heeft geen zin, het verbetert de situatie van de weidevogels niet”, zegt Kleefstra.
Het is volgens de werkgroep de derde keer in een paar jaar tijd dat een zeearend is vergiftigd. Dat gebeurde eerder in Noord-Brabant en Zuid-Holland.