Kerk & religie
Meditatie: Bijzonder volk

Hosea 3:4, 5a

J.C. Ryle
beeld RD
beeld RD

„De kinderen Israëls zullen vele dagen blijven zitten, zonder koning, en zonder vorst, en zonder offer. Daarna zullen de kinderen Israëls zich bekeren.”

De geschiedenis van Israël is wonderlijk en uniek en volstrekt anders dan wat ook bij mensen bekend is. Nooit werd een volk zo bijzonder begunstigd en tevens zo bijzonder gestraft. Nooit kwam een volk tot een dergelijke hoogte en nooit viel een volk zo diep. Nooit was er zulk een ontaarding van de menselijke natuur en de voortdurende tendens tot moreel en geestelijk verval.

Zij die ons zo graag wijzen op het feit, dat zachtheid en liefde voldoen om mensen te hernieuwen en hen op het goede spoor te houden, vergeten altijd de machtige les die ons door de geschiedenis van de Joden wordt geleerd. De verdorvenheid van de mens is een veel ernstiger ziekte dan de moderne filosofen veronderstellen. Israël werd omgeven door genade en zachtmoedigheid en nochtans viel het. Laat dat nooit vergeten worden.

Israël neemt als volk vandaag de dag een bijzondere plaats in. Ik verwijs naar feiten die ieder intelligent en goedgeïnformeerd mens kan inzien, of hij nu gelovig is of niet. Ik zal zoiemand toestaan mijn Bijbel voor een ogenblik te sluiten en zal hem niet vragen naar teksten te luisteren. Ik zal alleen aan feiten refereren en ik daag hem uit die te weerleggen, als hij dat kan. Ik beweer dan, dat de Joden op dit moment een bijzonder volk zijn en uitermate verschillen van ieder ander volk op aarde.

J.C. Ryle,
bisschop te Liverpool

(Preek over ”Romeinen 11:26”, 1867)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Meditatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer