Consumentreizen
Spectaculair gletsjermeer in IJsland

De op één na grootste gletsjer van Europa ligt in IJsland. De oppervlakte bedraagt 8100 vierkante kilometer en op sommige plekken is het ijs meer dan 1000 meter dik. Onder de gletsjer bevinden zich enkele van de actiefste vulkanen van het land. Hoge ijsbergen waarop soms de vulkanische as nog te zien is, drijven langzaam naar de oceaan, soms doen ze daar wel vijf jaar over.

Henk Visscher
De Vatnajökullgletsjer is de op een na grootste van Europa. De uitlopers breken af en komen als ijsbergen in het Jökulsárlónmeer tercht, waarna ze langzaam in zee drijven.  beeld Henk Visscher
De Vatnajökullgletsjer is de op een na grootste van Europa. De uitlopers breken af en komen als ijsbergen in het Jökulsárlónmeer tercht, waarna ze langzaam in zee drijven. beeld Henk Visscher

Het ijskoude zeewater is nog altijd een paar graden warmer dan het ijs, daarom blijven er van de ijsbergen uiteindelijk alleen kleine brokken over. Her en der liggen ze verspreid op het zwarte lavastrand. Dat strand is nu omgedoopt tot Diamond Beach een naam die gemakkelijk te onthouden is in tegenstelling tot de IJslandse tongbrekers Vatnajökull en Jökulsárlón, want dat zijn respectievelijk de officiële namen van de gletsjer en de ijslagune.

20063377.JPG
beeld Henk Visscher

Fotograaf Henk Visscher (1955) verkocht als tiener ooit zijn brommer om een fotocamera te kunnen kopen. Tijdens zijn opleiding aan de grafische school in Utrecht zocht hij naar een manier om creativiteit vorm te geven – en die vond hij in fotografie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer