Britse koning Charles ondergaat behandeling vanwege kanker
De Britse koning Charles (75) heeft een vorm van kanker. Maandag is hij met behandelingen begonnen. Intussen krijgt hij complimenten voor zijn openheid over de diagnose.
De ziekte werd ontdekt tijdens een operatie voor een goedaardige prostaatvergroting. Daaraan werd de vorst onlangs geholpen in een Londense privékliniek, waar hij drie nachten verbleef. „Latere onderzoeken hebben een vorm van kanker aan het licht gebracht”, luidt de verklaring van het koninklijk paleis. Het is geen prostaatkanker, maar verder is niet bekendgemaakt welke kankersoort het betreft.
Zondag woonde de koning in Sandringham, waar hij een buitenverblijf heeft, samen met zijn vrouw een anglicaanse kerkdienst bij. Maandag keerde hij terug naar Londen en begon hij behandelingen voor de ziekte. Op advies van zijn artsen legt hij zijn openbare werkzaamheden neer. Wel gaat hij door met het uitvoeren van staatszaken, zoals het ondertekenen van stukken en het voeren van gesprekken, waaronder het wekelijkse overleg met premier Rishi Sunak. De koning liet weten dat hij zijn medisch team dankbaar is voor „hun snelle interventie”.
Openheid
Volgens Buckingham Palace koos de koning ervoor zijn diagnose te delen om speculatie te voorkomen. Ook wil hij het begrip vergroten voor mensen die door kanker worden getroffen. Over zijn prostaatoperatie deed Charles evenmin geheimzinnig, juist ook om mannen te stimuleren bij problemen tijdig onderzoek te laten doen. Zijn besluit om mededeling over zijn diagnoses te doen is lovenswaardig, schreef gezondheidsminister Victoria Atkins maandag.
Wanneer koning Charles niet meer als staatshoofd zou kunnen functioneren, kunnen zijn taken overgenomen worden door zijn vrouw Camilla (76), oudste zoon William (41), zus Anne (73) of broer Edward (59). Broer Andrew en zoon Harry hebben die bevoegdheid niet meer, omdat ze niet meer voor het koningshuis actief zijn.
De Britse omroep BBC meldde dat prins Harry de komende dagen overkomt vanuit de Verenigde Staten, waar hij woont. Harry’s relatie met de familie is gespannen, zeker nadat hij vorig jaar een boek uitbracht waarin negatieve opmerkingen over familieleden staan.
In een reactie op X wenste premier Sunak koning Charles snel herstel toe. „Ik twijfel er niet aan dat hij binnen de kortste keren weer terug op volle kracht zal zijn en ik weet dat het hele land hem het beste zal toewensen.”
Gebed
De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan de koning te gaan bellen over het „ongelooflijk trieste nieuws”. Mede namens zijn vrouw schreef Biden op X: „Jill en ik bidden samen met het volk van het Verenigd Koninkrijk dat Zijne Majesteit snel en volledig herstel ervaart.”
„Kanker is een vreselijke ziekte en het spijt ons zeer om de diagnose van Charles te horen. Wij wensen hem een spoedig herstel”, schreef Graham Smith, de leider van de republikeinen die vorig jaar werd gearresteerd tijdens een protest voorafgaand aan de kroning van Charles op 6 mei.
Tegelijk met de koning lag eind vorige maand ook zijn schoondochter Catherine (42) in het ziekenhuis. Zij onderging een buikoperatie. Vorige week kwam ze na bijna twee weken thuis. Haar man, prins William, gaat woensdag weer aan het werk.
Naar verwachting zal het koningspaar in oktober Australië en Nieuw-Zeeland bezoeken, in combinatie met een vergadering van regeringsleiders van het Britse Gemenebest op de Samoa-eilanden in de Stille Oceaan. Vorige maand gaf de Australische regering aan voorlopig geen referendum te zullen houden over de vraag of de Britse vorst staatshoofd van Australië moet blijven.