Politiek
Adema spreekt met LTO​ over mestmarkt

Landbouwminister Piet Adema gaat deze week in gesprek met boerenorganisatie LTO over de mestmarkt. Het gaat om een gesprek dat al langer was gepland, geeft het departement aan. LTO spreekt op de website van een „spoedoverleg”.

Redactie politiek
Landbouwminister Piet Adema. beeld ANP, Sem van der Wal
Landbouwminister Piet Adema. beeld ANP, Sem van der Wal

Eind vorig jaar is met de Tweede Kamer afgesproken dat de demissionair bewindsman in gesprek zou gaan met boerenbelangenorganisaties over de druk op de mestmarkt, aldus een woordvoerster van Adema. Tijdens het gesprek zullen de boerenprotesten en onrust in de sector als actualiteit inderdaad ter sprake komen, denkt de zegsvrouw. Maar van een spoedoverleg is dus geen sprake.

Volgens LTO heeft „de onrust een kookpunt bereikt”. Boeren hebben het gevoel dat ze klem zitten door de stapeling van regels waaraan zij zich moeten houden. In verschillende Europese landen zijn boeren, vaak met trekkers, de straat op gegaan om te demonstreren tegen deze stapeling van regelingen. In Nederland werden verschillende snelwegen en 
grensovergangen geblokkeerd.

Ook de afgelopen dagen waren er boerenacties. Zondag trokken boeren vanuit Winschoten richting de Duitse grens. Op de Afsluitdijk voerden boeren met trekkers zaterdagavond actie.

Bedreiging

FDF-voorman Mark van den Oever zei vorige week in een filmpje dat er tot dinsdag „wilde acties” zullen zijn. Daarna komt er bericht over het vervolg, zei hij. Adema en NSC-Kamerlid Harm Holman zullen „in het centrum van de belangstelling komen te staan”, aldus Van den Oever. Veel politici horen daarin een verkapte bedreiging. Dat BBB-voorvrouw Caroline van der Plas de uitspraak niet veroordeelde toen die haar vrijdagavond in praatprogramma Op1 werd voorgehouden, kwam haar op veel kritiek van collega-politici te staan. „Verkapte dreigementen zijn niet OK”, stelde NSC-voorman Pieter Omtzigt op X. „Daar neem je gewoon afstand van”, richtte hij zich tot Van der Plas.

Ook andere politici zijn niet te spreken over de uitlating van Van den Oever en de reactie van Van der Plas. „Dit doe je echt niet. Bedreigen niet, en wegwuiven ervan ook niet”, aldus CDA-Kamerlid Eline Vedder. „Snelwegen blokkeren, brand stichten, politici intimideren, het past niet bij Nederland”, aldus D66-leider Rob Jetten. „Zwak dat Van der Plas dit niet veroordeelt.”

„Mensen in gevaar brengen, de boel vernielen, wegen blokkeren en verkapte dreigementen van FDF, dat is nooit goed te praten of weg te wuiven”, stelde VVD-leider en demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz op X. Ze reageerde daarmee op het gedrag van de boerenbetogers die snelwegen blokkeren en brand stichten, maar leek ook te verwijzen naar het niet veroordelen van Van den Oevers uitspraak door Van der Plas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer