Buitenland
Syrië eist einde van Amerikaanse bezetting Syrisch grondgebied

De Syrische regering heeft beklemtoond dat de Amerikaanse bezetting van delen van het land niet langer kan doorgaan. Het is een reactie op een reeks luchtaanvallen die de VS in de regio hebben uitgevoerd. Daarbij zijn volgens Damascus „burgers en militairen gedood en is aanzienlijke schade toegebracht aan particuliere en publieke eigendommen”.

ANP

Sinds de strijd tegen het ‘kalifaat’ van de terreurbeweging Islamitische Staat zijn er Amerikaanse troepen op Syrisch grondgebied, onder meer in de Koerden gedomineerde noordelijke regio’s. In het oosten is bij de plaats Al-Shaddadi en in het zuiden in Al-Tanf, vlak bij de Iraakse en de Jordaanse grens, zijn Amerikaanse bases gevestigd. Die worden vaak bestookt door onder meer Iraakse groepen die steun krijgen van Iran.

De VS hebben tientallen plekken gebombardeerd in Jordanië, Irak en Syrië waar ze de pro-Iraanse strijders vermoeden. Aanleiding was de dood van drie Amerikaanse militairen bij een aanval op een kleine basis afgelopen week vlak over de Syrische grens in Jordanië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer