Buitenland
ICJ staat Oekraïense zaak tegen Rusland deels toe

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft vrijdag besloten dat het een zaak zal behandelen waarin Kyiv heeft gevraagd te verklaren dat het geen genocide heeft gepleegd in Oost-Oekraïne, zoals Rusland beweerde bij de invasie van het buurland. De rechters wezen de meeste bezwaren van Moskou tegen de zaak af, maar oordeelden wel dat het ICJ niet in alle delen van de zaak bevoegd is uitspraak te doen.

ANP

Rusland vroeg om volledige afwijzing van de zaak, maar het ICJ wees dit af. Het panel van zestien rechters besloot dat ze op een later moment zullen beslissen of Oekraïne al dan niet genocide heeft gepleegd in de gebieden Donetsk en Loehansk. Moskou rechtvaardigde de invasie van februari 2022 door te zeggen dat miljoenen mensen in Oost-Oekraïne beschermd moesten worden tegen genocide.

Enkele dagen na de inval stapte Oekraïne naar het VN-gerechtshof. Kyiv betoogde dat het woord „genocide” werd gebruikt als een vals voorwendsel voor de invasie en dat dit in strijd was met de VN-Genocideconventie van 1948. Kyiv dringt aan op herstelbetalingen.

Oekraïne stelde ook dat Rusland met het geweld van de invasie zelf in strijd handelde met de Genocideconventie. Over dit deel van de zaak zei het Internationaal Gerechtshof niet bevoegd te zijn om een besluit te nemen.

Het is nog niet bekend wanneer de hoofdprocedure van de zaak begint. Oekraïne wordt bij zijn optreden bij het VN-hof gesteund door westerse bondgenoten. Uitspraken van het ICJ zijn bindend, maar het heeft geen macht om opvolging van de uitspraak af te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer