Overvloedige regen ideaal voor hoogveengebied
De overvloedige regen van het afgelopen najaar is waarschijnlijk ideaal voor de resterende hoogveengebieden in Nederland. Natuurbeheerders, waterschappen en provincies zijn al jaren op diverse plekken bezig met maatregelen om hoogveen te behouden. Door de vele regen staat er nu voor het eerst in onder meer de Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg weer genoeg water in het gebied, aldus Staatsbosbeheer. De komende jaren moet blijken of de maatregelen voldoende zijn, zegt de natuurbeheerder.
De Peel is een van de laatste hoogveengebieden van Nederland en een internationaal belangrijk rustgebied voor trekvogels. Hoogveen is belangrijk voor de opslag van CO2. Ook komen in veengebieden bijzondere planten en dieren voor. Maar de Nederlandse veengebieden zijn in vorige eeuwen bijna helemaal verdwenen door het steken van turf en daarna door uitdroging. Als een veengebied verdroogt komt er zuurstof bij de veengrond en wordt het opgeslagen CO2 losgelaten.
Staatsbosbeheer heeft in de Peel sloten gedempt of ondieper gemaakt. Er zijn ook buffers aangelegd om regenwater op te vangen en om te voorkomen dat grondwater wegstroomt. Door de overvloedige regen staat het hele gebied nu voor het eerst weer vol water. Als dat zo blijft verdwijnen bijvoorbeeld de berken. Die moeten nu steeds worden weggehaald, omdat berken veel water verdampen en daardoor de veenbodem uitdrogen. Berken overleven echter niet in een nat gebied. Ook gaan volgens Staatsbosbeheer mossen groeien die veel vocht vasthouden. Staatsbosbeheer hoopt dat het ecosysteem van het hoogveen zichzelf nu kan herstellen.