Kerk & religie
Kerken Barendrecht informeren woningzoeker over bouwproject

Een commissie vanuit verschillende kerken in Barendrecht belegt eind deze maand een informatieavond voor woningzoekende leden over een bouwproject van 67 woningen in de Barendrechtse Zuidpolder.

Woningbouw. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Woningbouw. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat blijkt uit een bericht in De Saambinder, weekblad van de Gereformeerde Gemeenten, donderdag.

De commissie vanuit de kerken heeft de aankondiging voor de informatieavond verspreid binnen de gereformeerde gemeente, de hersteld hervormde gemeente, de christelijke gereformeerde kerk en via een nieuwsbrief van de plaatselijke reformatorische basisschool, licht commissielid Maurits Kreijkes desgevraagd toe.

De commissie denkt verder na over „een alternatieve financieringsvorm voor starters”, staat in De Saambinder. Dit betreft echter, zegt Kreijkes, „nog geen concreet idee. Het gaat hierbij in elk geval niet om financiering door de kerken zelf.”

De commissie vanuit de kerken heeft als doelstelling starters uit de gemeenten in Barendrecht te houden, bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met gemeenteleden die hun huis willen verkopen. Het aantal leden van de kerken daalt gestaag, mede vanwege de hoge woningprijzen voor starters. De gemeenten maken zich bovendien zorgen over het kleiner wordende leerlingaantal op de plaatselijke basisschool. Ze willen voorkomen dat de opheffingsnorm over een aantal jaar in zicht komt.

Doelgroepen

De nieuwbouwplannen voor de Zuidpolder waren al bekend. Op 8 november belegde ontwikkelaar GKB Groep een openbare informatieavond. Het plan is in de Barendrechtse media en politiek besproken. Uiteindelijk zal de aanbieding van de woningen publiek gebeuren, via een puntensysteem.

GKB Groep is voor het project ook in gesprek met diverse andere doelgroepen, zoals slechthorenden en de stichting Hoven van IJsselmonde, die een plek zocht om meergeneratiewoningen te realiseren en in GKB Groep een partner vond.

De 170 hectare grote Zuidpolder in Barendrecht is de afgelopen jaren getransformeerd van landbouwgrond tot natuur- en recreatiegebied. Alleen het laatste gedeelte –45 hectare– moet nog worden ingericht. Om dat te kunnen betalen heeft de ontwikkelaar voorgesteld om er ook 290 woningen te bouwen. De gemeenteraad van Barendrecht keurde dat op 19 december goed.

Van die woningen is 65 procent bedoeld voor zorgbehoevenden en ouderen en 35 procent als gewone koopwoningen. Van deze laatste groep wordt een deel, 67 energieneutrale woningen, gepresenteerd op de informatieavond. Het gaat hierbij om woningen voor eenpersoonshuishoudens en eengezins- en seniorenwoningen met prijzen tussen de 300.000 en 550.000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer