Binnenland
Tuincentra voldoen beter aan afspraken over bestrijdingsmiddelen

Tuincentra hebben zich afgelopen jaar beter gehouden aan hun afspraken om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Onderzoeksbureau CLM en Natuur & Milieu kwamen bij metingen minder overtredingen tegen van de ambities die de branche zelf heeft afgesproken. Wel moet volgens de onderzoekers de inkoop bij buitenlandse kwekers „zorgvuldiger”, want daar gaat nog weleens iets mis.

ANP

Op onderzochte planten die in Nederland zijn gekweekt, werden voor het eerst geen resten gevonden van middelen die wettelijk zijn verboden. Gemiddeld zaten op de planten residuen van drie bestrijdingsmiddelen. Hoewel de onderzoekers schrijven dat het aantal overtredingen van de ambities „duidelijk afgenomen” is, was maar 16 procent van de planten helemaal vrij van bestrijdingsmiddelen. Die wil de branche onder meer sterk verminderen om insecten te helpen.

Lavendelplanten scoren relatief slecht: op een kwart van de onderzochte planten van deze soort werden nog restjes aangetroffen van middelen die niet meer gebruikt zouden worden. Anjers vielen ook op met 13 procent. Maar over het algemeen lieten de kwekers en verkopers zien de afspraken „beter na te komen”.

Voor ondernemers die planten kweken en erin handelen is het soms lastig om aan alle regels te voldoen. Zo wordt een kweker geciteerd die aangeeft dat afnemers planten eisen waar geen insecten op zitten, maar tegelijkertijd de middelen verbieden waarmee dat kan worden gegarandeerd. „Het doel om pesticiden te verbieden is zeer de moeite waard en correct, maar moet met zijn allen worden bereikt”, zei de kweker.

Programmaleider Berthe Brouwer van Natuur & Milieu hoopt dat de branche verdere stappen blijft zetten. „Daar hoort bij dat we af en toe een wormpje of vliegje accepteren. Planten zijn levende wezens, daar horen levende dieren bij”, zegt ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer