Meditatie: Voor Israël
Romeinen 11:26
„En alzo zal geheel Israël zalig worden; gelijk geschreven is: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob.”
Dit is een van de belangrijke onvervulde profetieën van de Heilige Schrift. Vele ongelooflijke en onverwachte gebeurtenissen hebben sinds die profetie plaatsgevonden. Vaak is de wereld op haar kop gezet en in verwarring gebracht. Keizerrijken en koninkrijken zijn opgekomen en ten val gebracht. Natiën en volkeren zijn verworden en verdwenen. Zichtbare kerken zijn verdwenen en hun kandelaren zijn weggenomen.
Maar tot op dit moment is Paulus’ profetie, dat „geheel Israël zalig zal worden”, onvervuld gebleven. Voor een eenvoudig mens, die bewaard is gebleven voor traditionele uitleg, lijken deze woorden erg simpel. Het is niet net als de tempel in het gezicht van Ezechiël, een duister en onbegrijpelijk iets. Het is niet iets waarvan we, net als Daniël dat deed van een ander gezicht, zouden kunnen zeggen, „ik hoorde het, maar verstond het niet”.
Het komt niet tot ons door middel van symbolen, zoals de bazuinen, zegels, fiolen en beesten in de Openbaring, waarover men het waarschijnlijk tot de wederkomst van Christus niet eens zal worden en waarnaar zelfs de knapste uitleggers slechts kunnen gissen. Niets van dat alles!
De zin die voor ons ligt is een eenvoudig uitgesproken bewering. Ik geloof zondermeer, dat hij precies betekent wat hij lijkt te betekenen. Zullen we iets van deze zin ontleden. „En alzo” betekent: „en dan, en dan ten laatste”. Het is meer een uitdrukking van tijd, en niet van „de wijze waarop”.
J.C. Ryle, bisschop te Liverpool
(Preek over ”Romeinen 11:26”, 1867)
John Charles Ryle (1816-1900) kwam uit het Engelse Macclesfield. Hij was zoon van een vermogend bankier. Hij studeerde aan de prestigieuze Universiteit van Oxford. Ryle werkte daarna als jurist in Londen en bij de bank van zijn vader. Maar die ging failliet. Ryle werd predikant in de Anglicaanse Kerk van Engeland en uiteindelijk bisschop te Liverpool. Veel van zijn werken zijn vertaald in het Nederlands.