Problemen met groen? Plantendokter Axel weet raad
Gele bladeren, knapperige randen en akelige beestjes. Als je je kamerplanten niet goed verzorgt, kunnen ze ziek worden. Plantendokter Axel Persoon (31) geeft raad als het niet goed gaat met Alfredo of Ollie.
Wat is een plantendokter?
„Dat is iemand die veel van planten weet en advies kan geven als het niet zo goed gaat met een plant. Eigenlijk is de term op een speelse manier ontstaan. Met het bedrijf Plantsome verkoop ik online planten. In plaats van de lastige Latijnse namen te gebruiken, noemen we ze Alfredo, Ollie, Marty, Jeroen of Olivia. Op een gegeven moment gingen kopers ook de namen gebruiken: „Jeroen is ziek”, zeiden ze dan. Ik vroeg ze een foto te sturen, stelde een diagnose en gaf een recept om de plant weer beter te maken. Het voelde alsof ik dokter speelde. Zo is de term ontstaan. En het leuke is: mensen snappen gelijk wat het is. Het klinkt logisch, een dokter voor je plant.”
Wat heeft u met planten?
„Ik ben opgegroeid op een kwekerij voor potplanten. Als peutertje liep ik al rond in het bedrijf en als scholier verdiende ik er wat bij. Ik wilde niet in de kwekerij blijven maar ging bedrijfskunde studeren in Rotterdam. Op een dag zei een hoogleraar: „Je moet als ondernemer iets kiezen waar je meer van afweet dan de mensen om je heen.” Tja, dat zijn bij mij toch planten. Ik realiseerde me ook dat veel studenten planten leuk vinden maar er weinig over weten. Zo ontstond Plantsome: je krijgt hulp bij het kiezen, kopen en verzorgen van je planten. Toen ik hiermee begon, is mijn voorliefde voor planten weer opgebloeid. Nu is die groter dan ooit.”
Wat is er zo bijzonder aan planten?
„Als ik in het bos loop of tussen de planten zit, dan voel ik me meer op mijn gemak. Ik ben blijer. Als ik planten verzorg dan ben ik echt in het moment. Het geeft rust in de chaotische en snelle levensstijl die we allemaal hebben. Ik zie planten als baby’s. Het voordeel is dat ze niet ’s nachts wakker worden of liggen te krijsen. Haha.”
Kamerplanten hebben de mens ook nodig.
„Ja, zeker als ze in huis staan. Veel van de planten die binnen staan komen oorspronkelijk uit de jungle. Je trekt ze uit hun natuurlijke habitat en dan moet je wel je best doen om ze in leven te houden. Voor mij is een plant niet alleen een meubelstuk ter versiering, maar ook een ambassadeur van de bossen en jungles waar ze vandaan komen. Natuur is goed voor de mens. Als we er meer mee in verbinding staan, gaan we ons een stuk beter voelen. Planten verlagen je stressniveau, blijkt uit onderzoeken.”
Wat voor vragen krijgt u?
„Momenteel krijg ik veel vragen over planten die knapperige randjes krijgen. Dat komt meestal door de verwarming. Droge lucht vinden de planten niet zo fijn, vooral niet als ze uit de jungle komen, waar het altijd vochtig is. Mensen vinden een knapperig randje niet zo mooi, maar het hoeft niet per se te betekenen dat het slecht gaat met de plant.”
Wat adviseert u bij knapperige randen?
„Zet de plant minstens een meter bij de verwarming vandaan. En als je vloerverwarming hebt, zet de plant dan op een krukje. Veel sproeien rondom de plant helpt ook. Dan creëer je een plaatselijke verhoging van de luchtvochtigheid.”
Wat kan er nog meer misgaan bij een plant?
„De oorzaak van de meeste problemen is dat mensen hun planten te veel water geven. Dan zijn ze te enthousiast. Wat je dan ziet is dat bladeren geel worden; ze ogen ziek. En als je in de stam knijpt, dan voelt die zacht en waterig. Uiteindelijk gaan de wortels dood; ze verzuipen.”
Is zo’n plant nog te redden?
„Zolang er groen blad aan de plant zit, is er hoop. De plant kan dan nog zonlicht omzetten in voedingsstoffen. Maar als de wortels echt dood zijn, dan is het moeilijk om er weer wat leven in te krijgen. Toch is de natuur veerkrachtiger dan je denkt. Als je een jaar wacht, knapt een plant soms weer op. Maar we zijn niet altijd bereid om zo lang te wachten en kopen gauw wat nieuws.
Mensen zijn ook vaak bang voor ziektes en plagen. Regelmatig denken ze dat er beestjes op de planten zitten, maar dan zijn het gewoon spikkels die er horen. Van beestjes wordt een plant niet mooier, maar over het algemeen gaan de diertjes uiteindelijk weg. Maar ja, als de helft van de plant is afgevreten willen we de beestjes toch bestrijden.”
Hoe bepaalt u wat er aan de hand is met een plant?
„We vragen mensen altijd om een foto of video te sturen. Zonder beeld is het wel lastig. Ik kan niet altijd zien wat de plant mankeert, maar in 90 procent van de gevallen kom ik er wel achter wat er aan de hand is.”
Hoeveel vragen krijgt u per week?
„Zo’n veertig tot vijftig. Maar in de coronaperiode waren dat er veel meer: honderden per week. Mensen waren toen meer thuis en hadden meer tijd om met planten bezig te zijn.”
Stel, ik heb geen groene vingers maar wil wel graag planten in huis. Waar moet ik rekening mee houden?
„Kijk eerst hoeveel behoefte aan licht een plant heeft. Waar groeit hij in het echt? Soms is dat in de zon en dan kun je hem in de vensterbank zetten. Maar er zijn ook planten die onder het bladerdak van grotere planten staan. Die zet je dan wat verder van het raam. Het ligt er ook aan of je raam op het noorden of het zuiden is. Wat voeding betreft: als je een plant bij ons of in een andere winkel koopt, zit er over het algemeen genoeg voeding voor een jaar in de aarde. Maar als je wilt dat je plant groter of voller wordt, moet hij meer hebben. Eigenlijk net als bij mensen, alleen groeit het bij ons soms op verkeerde plekken. Haha.”
Wat voor soorten kunt u aanraden?
„Vetplanten en cactussen zijn de gemakkelijkste planten, omdat ze weinig water nodig hebben maar ook niet zo moeilijk doen als ze wat te veel krijgen. De dracaena is ook niet zo moeilijk. Hij ziet eruit als een leuke jungleplant en kan ertegen als hij een weekje wordt vergeten. Qua vetplanten is de crassula leuk om mee te beginnen.”
Welke planten zijn nu populair?
„De strelitzia, ook wel paradijsvogelbloem genoemd. Het is een plant die in het wild bloeit. Hem in de huiskamer laten bloeien is wel moeilijk. Maar áls dat gebeurt, is het wel geweldig. Populair is vooral de soort met een feloranje bloem die bloeit in de vorm van een vogel. Verder verkopen we de monstera, de gatenplant veel, en palmen zoals de goudpalm, maar ook bananenplanten zijn in. Deze laatste is niet heel makkelijk om te verzorgen. Je moet hem vooral veel water geven en dan groeit hij heel snel.”
Wat voor planten heeft u zelf in huis?
„Ik heb een strelitzia – maar hij bloeit nooit. Deze plant heeft heel grote bladeren. Er komen iedere keer nieuwe stengels uit de grond en als je dan op een ochtend beneden komt, is die stengel helemaal uitgerold tot een blad; het is een grote waaier geworden. Ik heb ook nog een licuala, een waaierpalm. Deze is niet heel populair, maar ik vind hem gaaf omdat hij unieke vormen heeft. En op de kast staat een philodendron. Ik heb hem als hangplant. Vorig jaar was hij een halve meter en nu is hij anderhalve meter. Het is een leuke plant om meer volume in je huis te krijgen. Je hebt er allerlei soorten van dus je kunt er alle kanten mee op.”
En wat zijn dan de echt moeilijke planten?
„Eigenlijk is geen enkele plant moeilijk. Je moet er gewoon een beetje aandacht aan besteden.”