Buitenland

Bijna kwart Europarlementsleden betrokken bij integriteitsschandaal

Bijna een op de vier Europarlementariërs is ooit betrokken geweest bij een integriteitsschandaal, of heeft de wet overtreden. Dat bleek woensdag uit een onderzoek dat Follow the Money samen met meer dan twintig internationale partners uitvoerde.

31 January 2024 16:51Gewijzigd op 31 January 2024 17:14

De journalisten vonden in totaal 253 incidenten die het nieuws haalden, zowel nationaal als internationaal. Bij de schandalen waren 163 van de 704 huidige Europarlementariërs betrokken. Van hen zijn er 23 door een rechtbank veroordeeld of kregen boetes voor strafbare feiten.

Voor het onderzoek verzamelden de journalisten mediaberichten uit alle EU-landen waarin huidige Europarlementariërs worden genoemd in verband met een schandaal. Ze vonden onder meer gevallen van omkoping, vriendjespolitiek en diefstal, en ook wangedrag in de privésfeer.

Sommige incidenten zijn relatief onschuldig. Neem de Duitse Europarlementariër Gunnar Beck, die een boete kreeg voor misbruik van de titel ‘professor’ op het stembiljet voor de vorige Europese verkiezingen.

Andere incidenten zijn ernstiger. Bekend is Qatargate. Eind 2022 arresteerde de Belgische politie een van de vicevoorzitters van het Parlement, Eva Kaili, en vier anderen. Ze worden ervan verdacht voor miljoenen euro’s te zijn omgekocht door de overheden van Qatar en Marokko. Bij huiszoekingen vond de politie bijna 900.000 euro in contanten – onder meer in een koffer tussen de flesjes en luiers van Kaili’s toen 21 maanden oude dochter.

Tralies

Pesten en seksuele intimidatie zijn de beruchtste problemen in Brussel, vanwege de schaal waarop het plaatsvindt. Er zitten ook politici met een ernstig strafblad in het Europees Parlement. De Griek Ioannis Lagos, een van de oprichters van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, zit momenteel voor dertien jaar achter de tralies vanwege het leiden van een criminele organisatie. Vanuit de cel neemt hij per videoverbinding deel aan vergaderingen van parlementaire commissies, schrijft amendementen en ontvangt salaris. Lagos is een van de dertien Europarlementariërs die in 2022 tegen een resolutie stemden waarin de Russische invasie in Oekraïne werd veroordeeld.

Vooral het declareren van reiskosten blijkt erg fraudegevoelig. Uit cijfers die Follow the Money vorig jaar onthulde, blijkt dat tussen 2019 en 2022 maar liefst 108 Europarlements-
leden geld moesten terugbetalen: in totaal meer dan 2 miljoen euro. Dat betrof vergoedingen voor hun assistenten, die ze verkeerd bleken te hebben besteed.

De Poolse parlementariër Ryszard Czarnecki, moest in 2021 ongeveer 100.000 euro aan reiskosten terugbetalen, nadat ontdekt was dat hij zijn reizen tussen Brussel en Polen op papier met honderden kilometers verlengde. Hij beweerde ook auto’s te gebruiken die niet van hem waren. Een daarvan was zelfs elf jaar eerder al gesloopt.

Het aantal schandalen verschilt per land – van nul in Portugal tot 31 in Polen. Nederland was goed voor vijf schandalen. CDA-Europarlementariër Toine Manders stelde in 2021 zijn schoonzoon aan als assistent. Het CDA oordeelde dat er sprake was van belangenverstrengeling: Manders’ schoonzoon moest vertrekken.

Het onderzoek komt openbaar op een voor Brussel belangrijk moment. Begin juni zijn de Europese verkiezingen. Nu blijkt dat aan veel Europarlementariërs een vies luchtje hangt, kan dit het imago van het Europarlement alleen maar schaden.

Meer over
Europese Unie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer