Boerenprotest Frankrijk houdt aan, breidt zich uit naar buurlanden
De Franse boerenprotesten en blokkades houden al circa twee weken aan ondanks pogingen van de regering de boeren gerust te stellen met maatregelen en toezeggingen. De regering van president Emmanuel Macron en van premier Gabriel Attal gedoogt de vele blokkades op onder meer autosnelwegen rond Parijs om escalatie te voorkomen. De betogers mogen alleen niet in de buurt van Parijs komen en moeten wegblijven van Parijse luchthavens en de voor de voedselvoorziening cruciale groothandelsmarkt in Rungis ten zuiden van de hoofdstad.
Daar zijn woensdag toch betogers gearriveerd en achttien mensen zijn opgepakt omdat ze het verkeer hinderden. Drie zijn vrijwel meteen vrijgelaten, melden Franse media. Over het algemeen blijven confrontaties tussen politie en betogers uit. Wel wordt op een aantal plaatsen aanvallen gemeld door boze boeren op vrachtauto’s die in hun ogen buitenlandse producten vervoeren die een oneerlijke concurrentie vertegenwoordigen.
Er zijn ook grote boerenprotesten in België begonnen en de drie voornaamste Spaanse boerenbonden hebben aangekondigd in februari acties te beginnen. Die zijn gericht tegen wat ze noemen „de moeilijke omstandigheden en een verstikkende bureaucratie veroorzaakt door Europese regelgeving”. De boeren worstelen met Europese klimaatregels waar hun collega’s buiten de EU weinig last van zouden hebben en ze krijgen steeds hogere rekeningen voor energie en kunstmest en hogere belastingen.
„Europese boeren hebben te maken met een gedereguleerde markt waarmee goedkope landbouwproducten van buiten de EU worden ingevoerd. Die producten voldoen niet aan de Europese milieu-eisen en vormen zo een bron van oneerlijke concurrentie die vele duizenden boerenbedrijven in Spanje en Europa in hun bestaan bedreigt”, aldus de Spaanse bonden. Een voedingsbodem voor de vrees voor de ondergang van veel boerenbedrijven is het Europese beleid dat in de ogen van veel boeren niet realistisch is als het gaat om klimaat en milieu.
De Europese Commissie heeft woensdag beloofd er iets aan te gaan doen. Zo wordt een regel voor het verplicht braak laten van akkers opgeschort en wordt de import van grote hoeveelheden goedkope landbouwproducten uit Oekraïne aan banden gelegd. Macron spreekt hier donderdag met Von der Leyen over. Voorts zal hij herhalen dat de Franse regering tegenstander is van het vrijhandelsakkoord met vier Zuid-Amerikaanse landen, inclusief Argentinië en Brazilië (Mercosur). Zoals de verdragstekst er nu bij ligt, komt er geen Franse handtekening onder, luidt de boodschap.