Buitenland

„Prins Charles mag niet alleen voor wet trouwen

De Britse kroonprins Charles en zijn verloofde Camilla Parker Bowles mogen niet uitsluitend voor de wet trouwen. Het Britse actualiteitenprogramma BBC Panorama ontdekte dat leden van het koninklijk huis zijn uitgesloten in de wet die een huwelijk voor de burgerlijke stand mogelijk maakt.

ANP
14 February 2005 19:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Het kantoor van Charles zei in een reactie dat er helemaal geen probleem is. „We hebben uit vier bronnen juridisch advies gekregen en alle adviseurs waren het er over eens dat het legaal is als iemand van het koninklijk huis alleen een burgerhuwelijk laat sluiten”.

De Anglicaanse Kerk verklaarde maandagavond tegenover de BBC dat er geen intern debat zal komen over het burgerhuwelijk van de kroonprins. Enkele hoge functionarissen van de kerk hadden daarom gevraagd. Als prins Charles de troon bestijgt, wordt hij behalve staatshoofd ook hoofd van de Anglicaanse Kerk, de Church of England.

De aartsbisschop van Canterbury, de hoogste geestelijke van de Anglicaanse Kerk, zei eerder al tegen de BBC blij te zijn dat prins Charles en Camilla Parker Bowles „hebben besloten deze belangrijke stap te zetten”. Hij zei te hopen dat het huwelijk een „bron van troost en kracht” zal zijn voor het paar en hun naasten.

Charles en Camilla maakten vorige week bekend dat ze op 8 april willen trouwen. Omdat het voor beiden om een tweede huwelijk gaat, trouwen ze in besloten kring tijdens een burgerlijke ceremonie in het kasteel van Windsor. Aansluitend volgt een gebedsdienst in de kapel van het kasteel, maar dat is geen huwelijksplechtigheid.

Engelsen mogen sinds 1836 kiezen tussen een burgerlijk of een kerkelijk huwelijk. De oude wet maakt volgens Panorama echter een nadrukkelijke uitzondering voor de koninklijke familie en een herziening van de wet halverwege de vorige eeuw heeft die uitzondering niet opgeheven.

Een burgerlijk huwelijk tussen Charles en Camilla zou volgens deskundigen daarom illegaal zijn. Om dat te voorkomen zou het stel niet in Engeland maar bijvoorbeeld in Schotland moeten trouwen, of het Britse parlement zou speciaal de wet moeten aanpassen.

Lord St. John of Fawsley, een jurist en een persoonlijke vriend van de prins, zei maandag tegen Britse journalisten dat Panorama „zich schandelijk gedraagt”. „Het huwelijk is wettig en het paleis heeft tot aan de hoogste justitiële autoriteiten advies ingewonnen”. Volgens hem legt de betrokken wet leden van het koninklijk huis geen specifieke beperkingen op. „De wet is ook nooit bedoeld geweest om burgerhuwelijken voor leden van de koninklijke familie te verbieden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer