Binnenland
SP-senator Tiny Kox vertrekt na 20 jaar uit Eerste Kamer

Medio februari vertrekt Eerste Kamerlid Tiny Kox (SP) uit de senaat. Dat heeft de 70-jarige Kox gemeld bij de voorzitter van de Eerste Kamer.

ANP

Kox zit ruim twintig jaar in de Eerste Kamer. Hij leidde de SP-fractie tussen 2003 en 2022. Kox beoordeelde sinds 2003 enkele duizenden wetsvoorstellen, berekende de SP, waaronder recentelijk het door de SP geïnitieerde grondwetsvoorstel tot het mogelijk maken van een correctief referendum.

Kox wordt opgevolgd door Lies van Aelst. Zij is fractievoorzitter van de SP-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Hij was eerder zeventien jaar lid van de gemeenteraad van Tilburg en maakte ruim veertig jaar deel uit van het bestuur van de SP. Afgelopen week nam Kox al afscheid als gekozen President van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg.

Jimmy Dijk, de fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, bedankt Kox voor zijn werk: „Met hem vertrekt meer dan 20 jaar aan ervaring, wijze woorden en sociale strijd. Tiny, hartelijk dank voor alles wat je hebt gedaan voor de SP, onze idealen en voor de mensen in het land!”, schrijft Dijk op X.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer