ChristenUnie, SGP en CDA willen onderzoek naar stijging euthanasiegevallen
Den haag. De drie christelijke partijen willen dat de regering onderzoek gaat doen naar de stijging van het aantal euthanasiegevallen. Daarnaast willen CU en SGP dat de motieven voor een abortus worden geregistreerd.
CU-leider Mirjam Bikker diende donderdagavond, tijdens de begrotingsbehandeling voor de zorg, een motie in. Het percentage euthanasiegevallen was volgens Bikker zo’n 5 procent van het totale sterftecijfer in 2022.
Uit het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissie voor Euthanasie, dat begin vorig jaar werd gepresenteerd, bleek dat het aantal euthanasie-aanvragen in 2022 met 13,7 procent steeg ten opzichte van het jaar daarvoor. De CU-leider wil daarom niet wachten totdat in 2028 de Wet toetsing levensbeëindiging wordt geëvalueerd. „Het aantal euthanasiegevallen ligt in sommige gemeenten soms wel zeven keer hoger dan in andere gemeenten, dat is onverklaarbaar”, zei Bikker.
Zorgminister Conny Helder ontraadde de motie echter. „De stijging van het aantal meldingen in 2022 is niet afwijkend en daarmee ook niet zorgwekkend”, stelde de bewindspersoon. De stijging hangt volgens de minister onder meer samen met de toenemende vergrijzing. Helders voorganger Kuipers ontraadde in oktober al een soortgelijke motie van CDA-Kamerlid Hilde Palland.
Samen met Diederik van Dijk (SGP) diende Bikker ook een motie in die de regering oproept de reden voor een abortusaanvraag te registreren. Door middel van de registratie kan de zorg worden verbeterd en kunnen onbedoeld zwangere vrouwen beter worden geholpen, denken beide Kamerleden.
Het voorstel krijgt naar verwachting niet de steun van een Kamermeerderheid. GL-PvdA, D66 en de VVD lieten zich kritisch uit over het voorstel, terwijl Caroline van der Plas (BBB) het plan ook te ver vindt gaan. „Ik krijg er kriebels van, je komt wel heel erg in de privésfeer van mensen”, aldus de BBB’er.
Transgenderzorg
Van Dijk diende verder ook een motie in die de regering oproept de huidige transgenderzorg voor minderjarigen onder de loep te nemen. Volgens de SGP’er is er internationaal een debat gaande over de effectiviteit en veiligheid van behandelingen.