VS pauzeren het afgeven van vergunningen voor lng-export
De Amerikaanse regering heeft vrijdag aangegeven te stoppen met het afgeven van nieuwe vergunningen voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Daaronder vallen ook licenties voor de aanleg van nieuwe terminals. De Verenigde Staten willen onderzoeken wat de invloed is van de lng-transporten uit het land op onder meer het klimaat.
„Deze pauze op nieuwe lng-goedkeuringen ziet de klimaatcrisis voor wat het is: de existentiële bedreiging van onze tijd”, liet president Joe Biden weten in een verklaring. Milieuorganisaties zijn kritisch op de aanleg van grote faciliteiten om lng te kunnen verschepen naar andere landen. Vloeibaar gemaakt aardgas is namelijk een fossiele brandstof. Activisten zijn bang dat een enorme nieuwe infrastructuur ertoe zal leiden dat lng nog generaties lang zal worden gebruikt.
Voorstanders van de lng-uitvoer beweren juist dat de export cruciaal is om ontwikkelingslanden te laten stoppen met het gebruik van steenkolen als brandstof. Ook Europa is gebaat bij lng, om de weggevallen gastoevoer uit Rusland op te kunnen vangen. De VS zijn ’s werelds grootste lng-exporteur. Momenteel zijn er zeven terminals in bedrijf.
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Energie en kan nog maanden duren. Het besluit van de overheid zal geen invloed hebben op eerder verleende vergunningen.
Het besluit van de regering Biden valt niet overal goed, ook niet bij de eigen Democratische partij. Senator Joe Manchin, die bekendstaat om zijn kritische houding, hekelt het zelfs. „Als deze pauze gewoon weer een politieke truc is om klimaatactivisten te paaien ten koste van Amerikaanse arbeiders, bedrijven en onze bondgenoten in nood, dan zal ik er alles aan doen om deze pauze onmiddellijk te beëindigen”, zei hij in een verklaring.
Ook in Europa leidt de stap van Biden tot zorgen, want veel landen en bedrijven zijn er afhankelijker geworden van Amerikaans lng na de Russische inval in Oekraïne. Rusland kneep na het begin van de oorlog de gastoevoer naar Europese bondgenoten van de Oekraïners steeds meer af. Volgens het BDEW, een belangenorganisatie voor energieverbruikers in Duitsland, kwam 83 procent van alle lng die het land afgelopen jaar importeerde uit de VS.
Het door Duitsland genationaliseerde energiebedrijf Sefe, een van de grootste Duitse gasimporteurs, zei tegen zakenkrant Handelsblatt voor instabiliteit op de Europese energiemarkt te vrezen.