Nederland stuurt voor het eerst laserstraal van ruimte naar aarde
Een Nederlands onderdeel van een satelliet is erin geslaagd om gegevens met een laserstraal naar de aarde te sturen. Voor Nederland is dat een primeur, zegt onderzoeksinstituut TNO, dat het ruimte-instrument heeft ontwikkeld. Laserstralen zijn sneller dan radiofrequenties die nu worden gebruikt en veel moeilijker te onderscheppen en af te luisteren.
De laserstralen zijn verstuurd met het Nederlandse apparaat SmallCAT. Dat zit ingebouwd in een Noorse satelliet die vorig jaar werd gelanceerd. Bij de test stuurde de SmallCat de laserstraal met gegevens naar een grondstation in de duinen bij Den Haag. Een andere straal ging naar een ontvanger op het Canarische eiland Tenerife. Dat ging met een snelheid van een gigabit per seconde. „Dit is een enorme uitdaging omdat de satelliet op een hoogte van 500 kilometer overkomt met een snelheid van 28.000 kilometer per uur”, aldus TNO.
De technologie staat nu nog in de kinderschoenen. Het is de bedoeling dat er in de toekomst veel lasersatellieten rond de aarde draaien voor zulke verbindingen. Zo werkt techbedrijf Amazon aan zo’n satellietennetwerk onder de naam Project Kuiper. Ook legers zijn erin geïnteresseerd. Eind vorig jaar stuurde de Amerikaanse ruimtesonde Psyche een bericht via laser over een afstand van bijna 16 miljoen kilometer naar de aarde.