Pasta met knoflook van Donna Hay
Donna Hays kookboeken hebben een duidelijke handtekening en ook haar nieuwe ”Even more basics to brilliance” (uitg. Spectrum, € 34,99) past in het rijtje: het is een prachtige uitgave met veel beeld die toch eenvoudig en rustig oogt.
Maar vooral ook in haar recepten zit eenheid. De keuken van de Australische Hay is een no-nonsensekeuken, maar wel eentje met verfijnde smaken. Dit boek, een vervolg op haar klassieker ”Basics to brilliance”, heeft dezelfde opzet als het origineel. Telkens staat een basisrecept centraal –van rokerige chilibonen tot mac and cheese, gekaramelliseerde uien en chocolademousse– en daar maakt ze dan steeds meerdere gerechten mee. De uien gebruikt ze onder meer in galettes en fantastische soep (ik proefde ’m en hij is trouwens al bijna klaar als je de uien eenmaal gemaakt hebt). Van de chocomousse maakt ze bijvoorbeeld chocolademoussetiramisu en chocotaart zonder bloem.
In het recept van deze week is gepofte knoflook de basis. Met deze knoflook –die veel zachter smaakt dan rauwe– kun je veel kanten op. Knoflookkip op aardappel-preigratin, bruschetta met gepofte knoflook en burrata én romig gepofte knoflookpasta met oregano-olie. We gaan voor het laatste. Een simpel, vullend en toch elegant maal, precies goed voor in januari.