Binnenland
Zuid-Hollands Statenlid verlaat JA21 en richt eigen groep op

Het Zuid-Hollandse Statenlid Toine Beukering heeft de fractie van JA21 verlaten en gaat zelfstandig verder in het provinciale parlement. Beukering, voormalig lid van de Eerste Kamer, heeft de groep Gezond Verstand Zuid-Holland opgezet. „Er waren verschillen van inzicht over hoe dingen aangepakt moeten worden”, zegt Beukering in een toelichting. „En als die verschillen te groot worden, dan moet je afscheid nemen.”

ANP

De 65-jarige Beukering heeft naar eigen zeggen overwogen om zijn zetel bij JA21 te laten, maar besloot toch zelfstandig door te gaan. „Ik heb nog wat te doen hier in Zuid-Holland. Veel gebeurt in de achterkamertjes en is niet transparant. We moeten meer naar de mensen luisteren, ze meer inspraak geven. De ratio moet terug in het debat. Meer gezond verstand, minder emotie; vandaar ook deze naam. De groep bestaat voorlopig uit mijzelf, maar mogelijk sluiten nog andere Statenleden aan.”

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van begin vorig jaar was Beukering lijsttrekker bij JA21 in Zuid-Holland. Na de zomer nam Thom van Vugt, de nummer 2 op de lijst, het fractievoorzitterschap over. Volgens Van Vugt was Beukering de afgelopen maanden „een stoorzender” in een „verder heel hechte fractie”. JA21 had vier zetels, maar gaat nu met drie leden verder. „De relatie was dermate verstoord dat er geen goede werkomgeving meer was.”

Zuid-Holland heeft naast veertien politieke partijen (waaronder de gecombineerde fractie GroenLinks-PvdA) nu twee groepen. Debora Fernald zette vorig jaar de groep Doe STOER op nadat ze uit de fractie van GroenLinks was gezet. Fernald moest vertrekken omdat ze bij de Eerste Kamerverkiezing niet op GroenLinks, maar op Volt had gestemd.

Beukering was eerder lid van Forum voor Democratie. Hij zat voor die partij in zowel de Staten als de Eerste Kamer. Beukering verliet FVD eind 2020 samen met enkele andere senatoren en Statenleden, uit onvrede over uitlatingen van partijleider Thierry Baudet.

Bij JA21 rommelt het al maanden en dat heeft geleid tot het vertrek van heel wat leden, in de Tweede Kamer, in Provinciale Staten en bij waterschappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer