Binnenland
Werk loslaten voor mantelzorg

Magda Wagenaar-de Looff (64) uit ’s Gravenpolder zet haar vriendin Trudie Aarnoutse-Boogert (70) samen met diens echtgenoot Aart Aarnoutse (77) in het zonnetje. „Trudie heeft alles opgegeven om voor Aart te zorgen.”

Nadine Peppinck
Trudie Aarnoutse (r.) ontvangt een bos bloemen van haar echtgenoot Aart en haar vriendin Magda Wagenaar (l.). „Trudie zorgt dagelijks en met alle liefde voor haar man.” beeld Dirk-Jan Gjeltema
Trudie Aarnoutse (r.) ontvangt een bos bloemen van haar echtgenoot Aart en haar vriendin Magda Wagenaar (l.). „Trudie zorgt dagelijks en met alle liefde voor haar man.” beeld Dirk-Jan Gjeltema

Aarnoutse ontdekte acht jaar geleden dat zijn nieren niet functioneren zoals het hoort. Hij moest direct starten met dialyseren. „Door de jaren heen kan Aart steeds minder”, vertelt Wagenaar. Eerder reed hij nog auto en liep hij naar de deur wanneer de bel ging. Nu zit hij in een rolstoel en heeft hij hulp nodig. Zijn vrouw Trudie heeft haar eigen werk in een witgoedwinkel opgezegd om volledig voor hem te kunnen zorgen, zegt Wagenaar. „Ook gaat ze niet meer naar de vrouwenvereniging van de kerk.”

Ondanks de moeilijke situatie blijft het echtpaar Aarnoutse positief. „Ik wip regelmatig even bij Trudie binnen voor een kop koffie en ik kom er altijd blij vandaan. Niemand klaagt en Trudie ziet altijd een lichtpuntje. Ze geniet van kleine dingen, zoals van de zon”, zegt Wagenaar.

Zij en haar gezin verhuisden ongeveer veertig jaar geleden naar ’s Gravenpolder. Toen Wagenaar in haar nieuwe gemeente naar de vrouwenvereniging ging, ontmoette zij haar vriendin: Trudie. „Het klikte direct tussen ons. Trudie heeft een groot hart en is joviaal en gastvrij. Vroeger fietsten we veel samen. Of gingen we dagje uit, bijvoorbeeld naar de jaarlijkse bondsdag. Dat kan nu niet meer. Maar onze band is er zeker niet minder om geworden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Mantelzorg

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer