Alcoholgebruik in Britse pubs lager door kleinere wijnglazen
Britse onderzoekers hebben mogelijk een vrij simpele manier gevonden om ervoor te zorgen dat mensen tijdens het uitgaan iets minder drinken: kleinere glazen. Tijdens een experiment in 21 pubs bleek dat de totale hoeveelheid verkochte wijn gemiddeld met bijna 8 procent afnam als de grootste porties van de kaart werden gehaald. Over het algemeen ging het dan om glazen van 250 milliliter.
„Het lijkt erop dat als de grootste portie wijn per glas niet beschikbaar was, mensen kozen voor de kleinere opties, maar vervolgens niet dezelfde hoeveelheid wijn dronken”, verklaart onderzoeker Eleni Mantzari van de Universiteit van Cambridge. „Mensen hebben de neiging om een bepaald aantal glazen te drinken, ongeacht de grootte.” De Britse gezondheidsdienst NHS beschouwt een glas van 175 milliliter wijn als standaard. Dat is meer dan de 100 milliliter die in Nederland als standaardglas wordt beschouwd.
Niets wijst er volgens de onderzoekers op dat consumenten hun verminderde wijnconsumptie gingen compenseren door meer andere alcoholische dranken te nuttigen. Ook zagen de pubs die meededen aan de proef geen daling van hun inkomsten. Mogelijk komt dat doordat op kleinere glazen over het algemeen een hogere winstmarge zit, maar de onderzoekers zeggen verder geen harde uitspraken over de financiële kant te kunnen doen.
De wetenschappers benadrukken in lijn met het algemene Britse gezondheidsadvies dat „geen enkele hoeveelheid alcohol als veilig wordt beschouwd voor de gezondheid”. Ze zien in het verkleinen van porties een mogelijkheid om de totale alcoholconsumptie iets te verlagen.