Binnenland

Dido Michielsen houdt voordracht 4 mei in Nieuwe Kerk

Schrijver Dido Michielsen (1957) houdt op 4 mei de voordracht tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam houdt daar een toespraak. Op 5 mei geeft jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You een lezing in Roermond. Limburg is dit jaar de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

ANP
17 January 2024 12:24Gewijzigd op 17 January 2024 12:49

Michielsen debuteerde in 2019 met de historische roman Lichter dan ik, geïnspireerd op het leven van haar Javaanse betovergrootmoeder. In 2022 kwam Engel en kinnari uit, over een dochter die op zoek gaat naar haar moeder en haar plaats in de standenmaatschappij van Nederlands-Indië. Recent verscheen De erfenis van mijn vader, over haar eigen vader die in een krijgsgevangenkamp zat en vocht voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De voordracht is een vast onderdeel van de Nationale Herdenking. Vorig jaar verzorgde schrijver Marcel Möring de lezing.

Gonçalves-Ho Kang You (1946), die dit jaar de 5 mei-lezing verzorgt, emigreerde van Suriname naar Nederland nadat haar man, advocaat Kenneth Gonçalves, door het regime van Bouterse werd geëxecuteerd. Ze kreeg verschillende prijzen, zoals de Aletta Jacobsprijs, voor haar maatschappelijke betrokkenheid en haar inzet voor de mensenrechten, in het bijzonder van vrouwen. De viering van de bevrijding begint komend jaar in de provincie Limburg, in Roermond. Na de 5 mei-lezing wordt daar het Bevrijdingsvuur ontstoken.

Volgens een woordvoerder van het comité is het traditie dat de burgemeester van Amsterdam twee keer in de vijf jaar de toespraak op de Dam verzorgt. Zo sprak Halsema in 2019 over de pijn en het grote verdriet die aan de bevrijding in 1945 voorafgingen, en in 2022 stond ze onder meer stil bij de oorlog in Oekraïne. Elke vijf jaar verzorgt de premier een toespraak. In lustrumjaar 2020 deed koning Willem-Alexander dat, omdat het toen 75 jaar geleden was dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar hield Dieuwertje Blok een toespraak, in 2021 deed André van Duin dat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer