Strijd tegen huurpiraten gaat door
De gemeente Amsterdam treedt volgende week op tegen nog eens veertig illegale woningbemiddelaars. Zij krijgen een sommatie om direct te stoppen met hun activiteiten, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Naar schatting zijn ongeveer 140 illegale woningbemiddelaars actief in Amsterdam, aldus een woordvoerder van de dienst Wonen vrijdag.
Afgelopen week sloeg de gemeente een belangrijke slag met de arrestatie van negen malafide woningbemiddelaars, waardoor vermoedelijk honderden illegaal verhuurde woningen vrijkomen. Twee mensen zaten vrijdag nog vast. Bij deze actie kreeg de gemeente hulp van politie en justitie, maar bij de verdere aanpak van huurpiraten moet de gemeente het voorlopig zonder deze hulp doen.„Ze moeten er nu bestuurlijk mee aan de slag", aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam.
De dienst Wonen stuurt al langere tijd vermaningen naar illegale woningbemiddelingbureaus, maar verwacht dat nieuwe acties meer effect sorteren na de arrestaties en de inzet van politie en justitie. De actie van afgelopen week richtte zich ook vooral op bemiddelaars die gebruik maakten van een website, een 0900– of 06–nummer. De gemeente richt zich nu op de bureaus met een fysiek adres.
Illegale woningbemiddeling is een groot probleem in Amsterdam. Woningen die via woningcorporaties verhuurd worden voor maximaal 500 euro, worden tegen woekerprijzen illegaal onderverhuurd. De bemiddelaars krijgen de woningen aangeleverd door bewoners die verhuizen. Die delen mee in de winst. Door deze praktijken is de wachttijd voor een bonafide huurwoning in sommige wijken van Amsterdam acht jaar of langer.
Alle mensen die een woning huurden bij een van de opgepakte huurpiraten, moeten op zoek naar een ander huis. Zij krijgen een paar maanden de tijd hun boeltje te pakken. Werken ze niet mee, dan volgt een uitzettingsprocedure.