Mens & samenleving
De dienst van dierenambulancechauffeur Kees zit er net op; dan wordt hij gebeld voor „iets speciaals”

Het is zaterdagmiddag; de dienst van dierenambulancechauffeur Kees de Blauw zit er net op. Eenmaal thuis krijgt hij een telefoontje van de meldkamer: er is „iets speciaals” voor hem.

Redactie Achterkrant
De schildpad die is verzorgd door Kees de Blauw. beeld Dierenbescherming
De schildpad die is verzorgd door Kees de Blauw. beeld Dierenbescherming

Kees hoeft niet lang na te denken. „Ik kom eraan”, zegt hij en hij stapt op zijn fiets om terug te gaan naar de uitvalbasis van de ambulance.

De melding brengt Kees naar het strand. Daar blijken enkele wandelaars een bijzondere zeeschildpad te hebben gevonden, de zoveelste al in korte tijd. Met hulp van de melder vindt Kees het onfortuinlijke dier snel.

Het blijkt om een dikkopschildpad te gaan, een van de grootste schildpaddensoorten ter wereld. Volwassen exemplaren van deze soort kunnen wel honderd kilo wegen. De dieren gedijen het best bij een watertemperatuur van rond de twintig graden. De Noordzee is veel te koud voor hen om te overleven. Door stormen en sterke stroming spoelen de dieren verzwakt en onderkoeld aan.

Beschadigd

Gelukkig kan dit verdwaalde dier op hulp van chauffeur Kees rekenen. „Ik ging met een speciale vervoersbak ter plekke”, zo vertelt Kees. „In die bak deed ik wat zeewater en een natte handdoek. Die handdoek was om te voorkomen dat zijn schild beschadigd zou raken, maar ook om hem te beschermen tegen de kou.”

De schildpad wordt naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gebracht, de enige opvang in Nederland die zeeschildpadden verzorgt en uitzet. Het dier blijkt levendig en mooi op gewicht. In een speciale ruimte mag hij aansterken totdat hij in het voorjaar vrijgelaten kan worden in een warmer gebied, zoals Portugal of de Azoren.

Kees de Blauw rijdt op de dierenambulance.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer