Buitenland
Duitse boeren beginnen protesten met blokkades

Duitse boeren betogen maandag onder meer met wegblokkades tegen het plan van de regering een aantal subsidies voor de sector te schrappen. Grootste pijnpunt is de diesel die voor de landbouwbedrijven minder werd belast, maar dat voordeel valt grotendeels weg. De boeren vrezen dat hierdoor hun producten te duur worden in vergelijking met landbouwproducten uit andere landen. Transportbedrijven steunen de boeren omdat ze straks ook te maken hebben met hogere kosten als gevolg de regeringsplannen.

ANP
beeld EPA, Ronald Wittek
beeld EPA, Ronald Wittek

De protesten zijn in de deelstaten verschillend, maar over het algemeen dreigen de wegblokkades het verkeer op veel plaatsen ernstig te belemmeren. Zo is bijvoorbeeld in de buurt van Cloppenburg in Nedersaksen al in de vroege ochtend een verbindingsweg geblokkeerd. Om 14.00 uur staat er een betoging in de stad op het programma. Op meerdere plaatsen blokkeren boeren met tractors opritten naar autosnelwegen.

In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn drie dagen van protesten aangekondigd waarbij boeren met hun voertuigen langzaam over wegen rijden. De deelstaat Rijnland-Palts rekent op erg veel betogende boeren, mogelijk meer dan 10.000. Er zijn veel betogingen aangekondigd en volgens de politie ziet het ernaar uit dat alle opritten naar autosnelwegen in de streek van Mainz snel ontoegankelijk zijn. In de deelstaat zijn grote demonstraties in Mainz, Worms en Koblenz aangekondigd.

In de hoofdstad Berlijn was het maandagochtend nog rustig, volgens plaatselijke media. Wel zijn er zondagavond al veel tractors aangekomen bij de Brandenburger Tor. De boeren willen het land lamleggen en velen vrezen een enorme verkeerschaos.

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, is vooralsnog optimistisch tegenover de krant Bild. „De boerenprotesten zijn gedisciplineerd en verantwoordelijk en dat verwachten wij ook. Pogingen om onze landbouwers te criminaliseren en in een radicaal-rechtse hoek te duwen zijn mislukt. Overal functioneert het overleg tussen boerenbetogers en de plaatselijke politie en er zijn routes voor noodsituaties afgesproken en afgebakend. Dit is wel heel anders dan bij de criminele willekeur van de klimaatklevers (blokkades klimaatbetogers)”, aldus Wendt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer