Binnenland

Militairen helpen bij bouw nooddam in Maastricht

Zo’n 25 militairen helpen bij de bouw van een tijdelijke nooddam in Maastricht. De mensen van de genie worden per direct ingezet, en staan tot en met maandag paraat. Dat maakte defensie vrijdag bekend.

Redactie binnenland
5 January 2024 19:25
beeld ANP, Rob Engelaar
beeld ANP, Rob Engelaar

De militairen leggen een veerverbinding aan tussen de oevers van de Maas. Daarmee kan een aannemer oversteken om materieel te brengen naar een gebied dat door de sterke stroming anders ontoegankelijk is.

De aannemer legt vanaf twee kanten de tijdelijke dam aan met behulp van grote graafmachines en stenen. Die dam moet het water reguleren en komt aan de ingang van de vaart te liggen waar ruim dertig woonboten voor anker liggen.

De bouw van een nooddam is nodig nadat eerder deze week een overlaatdam was weggespoeld bij de Stuwweg en de Bosscherveldweg. Een overlaat is een lage dam die onder normale omstandigheden het water tegenhoudt, maar bij hoogwater kan er wat water overheen vloeien. De afgelopen dagen was de waterdruk echter zo hoog, dat een deel van de dam het niet hield en wegsloeg.

Door de snelle stroming van het water sloeg een woonboot los, die vervolgens een brug ramde. De brug raakte zwaar beschadigd en staat op instorten.

Hoogwaterpiek

De Rijn bij Lobith bereikt zondag de vierde hoogwaterpiek sinds 22 november vorig jaar. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand dan ongeveer 14,50 meter boven NAP zal zijn, net zo hoog als bij de vorige hoogwaterstand kort voor de jaarwisseling.

Vanwege het stijgende water in de grote rivieren heeft Rijkswaterstaat de grote stuwen bij Driel in de Nederrijn en bij Hagestein in de Lek weer omhooggetrokken, zodat de watermassa goed kan doorstromen. De gloednieuwe hoogwatergeul langs de IJssel tussen Veessen en Wapenveld in Gelderland is klaargemaakt voor gebruik. De hoogwaterkering Ravenswaaij bij Tiel in het Amsterdam-Rijnkanaal is gesloten om te voorkomen dat water in de Betuwe loopt. De naastgelegen Prinses Marijkesluizen staan nog open om de scheepvaart niet te hinderen.

Volgens Rijkswaterstaat gaat de nieuwe golf op de grote rivieren wel wateroverlast veroorzaken, maar geen ernstige problemen. „De dijken zijn berekend op een veel hogere waterstand”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer