Rice zegt Noord-Korea de wacht aan
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft donderdag in Luxemburg Noord-Korea opgeroepen terug te keren naar de onderhandelingstafel en het pad naar internationaal isolement te verlaten. „De wereld heeft hun een uitweg geboden”, zei Rice na afloop van een persconferentie met Europese leiders. „Wij hopen dat ze die kans grijpen.”
Noord-Korea gaf donderdag eerder openlijk toe dat het over kernwapens beschikt. De regering in Pyongyang zegt de wapens nodig te hebben om zich te beschermen tegen de Verenigde Staten, die zich steeds vijandiger tegenover Noord-Korea zouden opstellen. Om die reden doet het land voorlopig ook niet meer mee aan onderhandelingen over de ontmanteling van zijn kernwapenprogramma, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Rice zei dat Noord-Korea niet bang hoeft te zijn voor een aanval. „De Noord-Koreanen is verteld dat ze multilaterale veiligheidsgaranties kunnen krijgen als ze de belangrijke beslissing nemen om hun kernwapenprogramma op te geven”, zei Rice. Volgens Rice weet Pyongyang dat de internationale gemeenschap en de buurlanden geen atoomwapens op het Koreaanse schiereiland accepteren.
Rice zei dat de VS er sinds het midden van de jaren ’90 rekening mee houden dat Noord-Korea atoomwapens kan hebben. Zij voegde hieraan toe dat de boodschap voor Noord-Korea dezelfde is als die voor Iran: „Geef die ambities aangaande kernwapens op en je zult ervaren dat het leven anders kan zijn.” Zij merkte ook nog op dat Libië die boodschap heeft begrepen.
Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan karakteriseerde de Noord-Koreaanse verklaring als „retoriek die wij eerder hebben gehoord.” McClellan zei verder dat de VS vasthouden aan het zespartijenoverleg en aan een vreedzame oplossing.
De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, noemde een mogelijk bezit van kernwapens van Noord-Korea „dubbel bedreigend.” Tijdens een persconferentie na afloop van de ontmoeting van NAVO-defensieministers in Nice ging Rumsfeld desgevraagd in op de berichten waarin Noord-Korea toegeeft kernwapens te hebben. „Dit is een grote dreiging. Ten eerste omdat Noord-Korea geen respect heeft voor verdragsverplichtingen, zoals het non-proliferatieverdrag. Daarnaast heeft Noord-Korea een dictatoriaal regime. Ik maak me er zorgen over wat deze wapens in handen van zulke leiders kunnen aanrichten.”
Sinds 2003 hebben de VS, Noord- en Zuid-Korea, China, Japan en Rusland drie keer over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma onderhandeld, maar zonder resultaat. De hoop bestond de laatste tijd dat Noord-Korea spoedig zou instemmen met een nieuwe onderhandelingsronde. Volgens de betrokken landen is het heel goed mogelijk dat Noord-Korea de verklaring donderdag uitgaf in de hoop daardoor concessies los te krijgen en sterker te staan in een volgende onderhandelingsronde. Japan bijvoorbeeld reageerde tamelijk laconiek en stelde dat er niets nieuws in de verklaring stond. „Ze hebben iets dergelijks al zo vaak gezegd”, zei kabinetssecretaris Hiroyuki Hosoda.
De Britse regering zei donderdag diep bezorgd te zijn over de Noord-Koreaanse boycot van het zespartijenoverleg en riep Pyongyang dringend op dat besluit te herzien.