Groen & duurzaamheidgasloos wonen
Installateur Schimmel: hybride warmtepomp is niet nodig

Installatiebedrijf Schimmel uit Barneveld hangt geen enkele cv-ketel op gas meer op. Sterker, „vijf jaar geleden hebben we de keuze gemaakt om alleen nog volledig elektrische warmtepompen te installeren”, licht directeur-eigenaar Patrick Schimmel toe. Waarom eigenlijk?

Een combinatie van een cv-installatie met een warmtepomp. beeld ANP, Kees van de Veen
Een combinatie van een cv-installatie met een warmtepomp. beeld ANP, Kees van de Veen

De hybride warmtepomp, een verwarmingssysteem waarbij een cv-ketel gekoppeld is aan een warmtepomp, vindt hij geen goede tussenoplossing. „Die is wel op het schild gehesen. Maar deze stap kunnen we overslaan. Als je een hybride installatie toepast zoals het moet, gebruik je de cv-ketel maar 20 procent van de tijd, vooral om douchewater op te warmen. De resterende 80 procent is om te verwarmen, daarvoor draait in 80 procent van de gevallen de warmtepomp. De besparing op aardgas is daarmee dus 64 procent.”

De warmtepomp in hybride installaties heeft vaak een vermogen van 4 tot 5 kilowatt (kW). „Dat is de kleinste die je kunt krijgen. Terwijl je eigenlijk maar 2 kW nodig hebt”, vervolgt Schimmel. „Met 5 kW ben je er al bijna, als je weet dat een gemiddelde rijtjeswoning er een nodig heeft van 6 kW. Dan kun je toch beter voor het echte werk gaan?”

Besparing

Het overstappen op een –volledig elektrische– warmtepomp scheelt de consument ook geld, rekent de welbespraakte directeur voor. „Je hebt geen gasaansluiting meer nodig. Dat scheelt zo’n 300 euro per jaar. Er hoeft geen onderhoud meer plaats te vinden aan de cv-ketel; weer een besparing van 100 euro. En als de cv-ketel de deur uit is, kan hij ook niet meer kapotgaan. Dat kan 1500 euro schelen.”

Wie toch voor een hybride installatie gaat, kan het beste kiezen voor een all-electric-ready-installatie. Dat is een cv-ketel gecombineerd met een warmtepomp die groot genoeg is om de cv-ketel te vervangen. „Wij hoeven dan alleen maar kleppen te vervangen en een boiler te installeren. En je bent klaar.”

19956791.JPG
Installatiebedrijf Schimmel uit Barneveld heeft afscheid genomen van de cv-ketel en van de hybride warmtepomp. Op de foto: directeur Patrick Schimmel in de showroom tussen de warmtepompen. beeld RD

Schimmel raadt zo’n oplossing aan wanneer mensen wel een warmtepomp willen, maar het nog spannend vinden om helemaal van het gas af te gaan. Het is zijn ervaring dat veel mensen na een jaar of twee spijt hebben van hun keuze voor een hybride installatie, en dan toch liever willen overstappen op een volledig elektrische installatie. „Eigenlijk ben je dan net voor de finish gestruikeld.”

De directeur beseft dat de warmtepomp vandaag de dag nog niet zo groen is als die zou moeten zijn. Voor 60 procent draait deze op aardgas, doordat gascentrales nog een groot deel van de stroom opwekken. „Maar het aandeel groene stroom neemt gestaag toe. Vergelijk het met de eerste dieselauto. Die haalde ook geen 1 op 20. Vergeet niet dat we midden in een transitie zitten. Die kost tijd. Eén ding is zeker: met een cv-ketel blijf je gas verbranden, en dat wordt gegarandeerd niet duurzamer.”

Sluitstuk

Een warmtepomp is voor Schimmel nooit het startpunt, maar altijd het sluitstuk van een verduurzamingstraject. „We beginnen met het doornemen van mogelijkheden om te besparen. Heb je een stortdouche? Vervang die eerst maar eens door een kleiner douchekopje. Isoleren is ook zo’n ding. Veel mensen wonen als het ware in een bushokje en willen dat dan warm stoken. Zijn de muren, het dak en de vloer al geïsoleerd? Beschikt het huis over HR+±glas? En zonnepanelen? Pas daarna kunnen we praten over een warmtepomp.”

19956790.JPG
Voor de veelgebruikte lucht-waterwarmtepomp bestaat geen gasketelwet. Bedrijven kunnen wel gecertificeerd zijn, maar hoeven verder niet aan wettelijke eisen te voldoen. Patrick Schimmel ziet het daarom als zijn missie om collega-installatiebedrijven te trainen in het installeren en het correct inregelen van warmtepompen. beeld Getty Images

Schimmels bedrijf heeft inmiddels ruime ervaring met het installeren en inregelen van warmtepompen. „De eerste vraag is: waar is de klant naar op zoek? Vervolgens: wat heeft hij voor woning? Wat is het gasverbruik? Wat voor type verwarmingssysteem heeft hij? Op basis daarvan berekenen we zijn warmtevraag en welke warmtepomp daarbij past.”

Het is zijn ervaring dat installatiebedrijven vaak niet weten waarover ze praten. „De meeste installateurs zijn echte vaklui. Ze leveren nette installaties af. Maar hun kennis van warmtepompen is minimaal. Dat is ook de reden dat sommige woningen met warmtepomp in de winter niet warm te stoken zijn.”

Koud water

Schimmels bedrijf moet geregeld advies geven over warmtepompinstallaties die niet goed werken. Hij komt van alles tegen. „Vaak is de installatie niet helemaal goed gegaan. Zo kwamen we tegen dat de pomp van een zonneboiler altijd aanstond, zomer en winter. In de winter pompte de installatie continu koud water in het buffervat, terwijl de warmtepomp zijn uiterste best deed om dat vat warm te krijgen. Dat kost enorm veel energie. Voor een installateur is het moeilijk om zulke missers toe te geven.”

Een ander probleem waar hij tegenaanloopt, is de huidige wetgeving. „We hebben de cv-ketelwet. Daarin is tot in de puntjes geregeld waaraan een erkende installateur moet voldoen. Voor de veelgebruikte lucht-waterwarmtepomp bestaat zo’n wet niet. Bedrijven kunnen wel gecertificeerd zijn, maar hoeven verder niet aan wettelijke eisen te voldoen. Het moet een paar keer gigantisch fout gaan voordat zo’n wet er alsnog komt”, vreest Schimmel.

Hij ziet het daarom als zijn missie om collega-installatiebedrijven te trainen in het installeren en het correct inregelen van warmtepompen. „Vanaf december verzorg ik trainingen.”

Daarnaast is hij bezig met een podcaststudio voor installateurs en verkopers. „Sommige podcasts duren maar vijf minuten, andere een uur. Ik leer ze hoe ze correct het vermogen van een installatie kunnen berekenen, hoe ze de techniek goed kunnen installeren en inregelen.” Met een glimlach: „Tja, zo organiseer ik mijn eigen concurrentie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer