Binnenland
Geen toekomst voor bedrijf achter zonnepanelenpad

Het bedrijf Solaroad dat elektriciteit opwekte met zonnepanelen verwerkt in het wegdek is opgeheven. De onderneming had op korte termijn een nieuwe kapitaalinjectie nodig, maar de provincie Noord-Holland en de andere aandeelhouders, TNO en Strukton, zagen geen toekomst in Solaroad.

ANP

Dat gebeurde volgens de provincie „na zorgvuldige afweging van verschillende toekomstscenario’s”. Gedeputeerde Rosan Kocken (klimaat en energie, GroenLinks) laat weten dat er lessen zijn getrokken. „We hebben geleerd dat het nog te vroeg is voor commerciële toepassing van het SolaRoad-concept in de vorm van een bv. We blijven actief bezig met proefprojecten die helpen bij toepassing van zonne-energie in wegdek.”

De drie partners werkten sinds 2010 aan de ontwikkeling van het SolaRoad-concept. Dat resulteerde in 2014 in een proefproject: een fietspad met zonnepanelen in Krommenie. Dat wegdek van 70 meter leverde in het eerste levensjaar stroom op voor drie huishoudens.

Het project had te maken met problemen. Zo liet in de winter een deel van de coating die de panelen in het wegdek stroever maken los. De ontwikkeling en aanleg kostte 3 miljoen euro, waarvan Noord-Holland de helft betaalde.

In 2018 werd een vennootschap opgericht met het idee dat SolaRoad commercieel op eigen benen moest staan. In de zomer van 2021 werd in Maartensdijk in de provincie Utrecht het langste zonnefietspad ter wereld geopend. De betonplaten op het 330 meter lange wegdek hebben een lichtdoorlatende en vuilafstotende toplaag van kunststof zodat het licht er goed bij kan. Ook elders in het land is de techniek gebruikt.

„Helaas is het niet gelukt een goed verdienmodel te realiseren”, concludeert de provincie Noord-Holland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer