Buitenlandoorlog israël

Escalatie dreigt na dood Hamasleider

De dood van Hamaskopstuk Saleh al-Arouri luidt een nieuw hoofdstuk in de oorlog tussen Israël en de Palestijnse terreurbeweging in. Onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars zijn voorlopig van de baan. En er is vrees voor verdere escalatie.

3 January 2024 10:54Gewijzigd op 4 January 2024 07:39
Libanese brandweerlieden blussen de brand die ontstond na de aanval op een gebouw in Beiroet waarbij Hamasleider Saleh al-Arouri om het leven kwam. beeld EPA, Abbas Salman
Libanese brandweerlieden blussen de brand die ontstond na de aanval op een gebouw in Beiroet waarbij Hamasleider Saleh al-Arouri om het leven kwam. beeld EPA, Abbas Salman

Voor Arouri (57) zelf kwam de aanslag op zijn leven niet onverwacht. „Ik wacht op het martelaarschap en ik denk dat ik al te lang heb geleefd”, verklaarde de tweede man van Hamas in augustus. Hij deed zijn uitlatingen toen hij Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever opriep de wapens tegen Israël op te nemen.

Dinsdagavond werd Arouri gedood bij een droneaanval op een gebouw in de Libanese hoofdstad Beiroet. Daarbij kwamen ook twee leiders om van de al-Qassembrigades, de gewapende tak van Hamas. Hoewel Jeruzalem betrokkenheid bij de aanval niet officieel heeft bevestigd, wijst alles erop dat Israël achter de actie zit. Sinds de aanslagen van 7 oktober is de Joodse staat bezig de militaire capaciteit van Hamas te vernietigen. Daar hoort ook de uitschakeling van het leiderschap bij.

Hoewel veel lagere commandanten van de terreurbeweging inmiddels bij de oorlog in de Gazastrook zijn omgekomen, houden nog diverse kopstukken zich schuil. Hetzij in de tunnels in Gaza, hetzij in het buitenland. De aanslag op Arouri laat zien dat hooggeplaatste Hamasleiders ook in het buitenland niet veilig zijn. Ook niet in de wijk Dahiyeh van Beiroet, een belangrijk bolwerk van de Libanese terreurbeweging Hezbollah.

Arouri was jarenlang de belangrijkste man achter het organiseren van de gewapende strijd tegen Israël op de Westelijke Jordaanoever. Na een verblijf in een Israëlische gevangenis verbleef hij achtereenvolgens in Jordanië, Syrië en Turkije, voor hij zich in Libanon vestigde. Hij smeedde daar hechte banden met de door Iran gesteunde Hezbollahbeweging.

Wraak

Israël wacht intussen in spanning af wat de gevolgen van de liquidatie van Arouri zullen zijn. Voor de korte termijn is in elk geval duidelijk dat er voorlopig geen gijzelaars uit Gaza zullen worden vrijgelaten. Hamas verklaarde dinsdag dat alle besprekingen daarover zijn stilgelegd. De afgelopen dagen waren er juist berichten dat achter de schermen over een nieuwe deal werd onderhandeld om ontvoerden te laten gaan, in ruil voor een tijdelijke wapenstilstand en vrijlating van Palestijnse gevangenen.

Zowel Hamas als Islamitische Jihad heeft wraak gezworen voor de dood van Arouri. Israël houdt er rekening mee dat een mogelijke vergelding vooral vanuit Libanon of op de Westelijke Jordaanoever zal worden uitgevoerd. De grote vraag is of ook Hezbollah de aanvallen op Israël zal opvoeren. Die beperkten zich vooralsnog tot beschietingen op het grensgebied in Noord-Israël, terwijl de organisatie in staat is doelen overal in het land te treffen.

Als Hezbollah tot een massale vergeldingsaanval besluit, zal dat zonder twijfel tot een grote escalatie en mogelijk tot een totale oorlog met Israël leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer