Estland legaliseert homohuwelijk
Estland heeft sinds maandag het huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Het Baltische land is daarmee een van de eerste landen in Oost-Europa met het homohuwelijk.
Afgelopen jaar nam het Estse parlement een wet aan die het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht verankert in de wet. Het was een voorstel van Kaja Kallas, die zich als premier van een progressief kabinet hard maakt voor de rechten van de lhbti-gemeenschap. Het homohuwelijk is een uitbreiding van het geregistreerd partnerschap dat in 2016 in Estland werd ingevoerd. Wie zo’n partnerschap heeft, kan dit nu via een versimpelde procedure omzetten naar een huwelijk.
Estland is een van de eerste landen in Oost-Europa dat het homohuwelijk van een wettelijke basis voorziet. Tot nu toe erkende alleen Slovenië het homohuwelijk na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in 2022. Tsjechië, Letland en Hongarije kennen wel een vorm van geregistreerd partnerschap.
In voormalige Oostbloklanden ligt gemiddeld genomen de steun voor het homohuwelijk een stuk lager dan in West-Europa. Maar in Estland verschoof afgelopen jaren de publieke opinie. Volgens cijfers van het Estse Centrum voor Mensenrechten steunde meer dan tien jaar geleden 34 procent van de bevolking het homohuwelijk tegen 53 procent op dit moment.
Lhbti-organisaties zijn blij met de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. De Ests-Orthodoxe Kerk bracht in mei juist een verklaring uit waarin ze het huwelijk als verbintenis tussen alleen een man en een vrouw verdedigen. „We moeten de zonde van Sodom niet als de norm accepteren”, schrijft metropoliet Evgeniy van de Ests-Orthodoxe Kerk in de verklaring.