Binnenland

Vogelbeschermers zien herstel van zeer zeldzame grote karekiet

Het gaat wat beter met de zeer zeldzame grote karekiet, constateert Vogelbescherming Nederland. De grote karekiet is een van de zeldzaamste broedvogels in Nederland. In 2023 is het aantal territoria van de vogel met ongeveer 10 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor, is volgens de vogelbeschermers uit onderzoek gebleken.

ANP
2 January 2024 11:09

Vogelbescherming Nederland is in 2015 begonnen met een beschermingsprogramma voor de grote karekiet. De vogel leeft en broedt in rietkragen aan open water, vooral in de Noordelijke Randmeren en de Oostelijke Vechtplassen. Dit leefgebied verdween snel doordat de grote aantallen grauwe ganzen en ook andere watervogels de rietkragen wegvraten. Het plaatsen van rasters in het riet blijkt te helpen tegen de vraat van de ganzen. Binnen twee tot drie jaar keerden de karekieten terug. Dit jaar zullen meer rasters worden geplaatst.

Ongeveer 60 procent van de karekieten heeft gebroed in afgeschermde rietkragen, aldus de Vogelbescherming. Gemiddeld vlogen twee tot drie jongen uit. Als het succes van het beschermingsprogramma aanhoudt, zijn er in 2030 naar verwachting weer zo’n honderd broedende paartjes in de Noordelijke Randmeren en de Oostelijke Vechtplassen. Ook buiten die gebieden zijn weer wat broedplekken gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer