Burgemeester Nijmegen: wederom een slechte nacht
De nacht van de jaarwisseling is slecht verlopen, vindt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. In het centrum van de stad liep een agent een gebroken kaak en een hersenschudding op bij het sussen van een ruzie in het centrum. De brandweer rukte meer dan veertig keer uit voor brandjes. „Als je op tal van andere plekken ziet dat met name jeugdigen van alles proberen, vind ik het wederom een slechte nacht. Ik zal er nooit aan kunnen wennen en ik zal me er altijd tegen verzetten dat we dit normaal gaan vinden”, stelt Bruls.
Nijmegen was een van de zestien gemeenten waar het afsteken van vuurwerk verboden was. Dat is niet te controleren, erkent Bruls zelf. „Het ondersteunt, je kunt het aanvullend tegen iemand gebruiken, maar het is geen topprioriteit. Als het vuurwerkverbod onze prioriteit kon zijn, zou het heel goed gaan in de stad. Want dan hadden we geen geweld en geen overlast.”
Het probleem volgens Bruls is niet alleen dat er nooit genoeg mensen kunnen worden ingezet om afstekers te betrappen. Net over de grens in Duitsland kunnen mensen gemakkelijk vuurwerk kopen in de supermarkt. „Het is ongelofelijk hoeveel daar gekocht wordt. Duitse supermarkten zijn heel blij met Nederlandse klanten, daar kopen ze op in. Het is dweilen met de kraan open.”
Hij wil daarom ook het bezit van vuurwerk kunnen verbieden. „Als je het bij je hebt, ben je al in overtreding. Dat is duidelijk. Nu moeten we wachten tot iemand het voor de ogen van handhavers afsteekt Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat vind ik niet uitlegbaar.”
Bruls noemt de onrustige jaarwisselingen een Nederlandse ziekte. „De totale absurditeit dat mensen denken dat ze vuurwerk naar hulpverleners kunnen gooien, dat ze het normaal vinden om de heg van de buren in de fik te steken en mensen schrik aan te jagen met harde knallen. En dat met een dwaas beroep op traditie.”
Volgens de burgemeester van Nijmegen is oud en nieuw een enorme belasting voor de overheid. „We hebben een kolossale inzet. Als we elke nacht zoveel brandweer, politie, ambulance en handhavers op de been hadden, moest ik morgen naar de gemeenteraad voor budget voor extra mensen. Als samenleving zouden we dat niet volhouden.”