Conferentie HGJB over Openbaring: „moeilijk boek met zwart-witte boodschap”
Het Bijbelboek Openbaring is een moeilijk boek, stelt Bart van Nes. „Maar de inhoud is duidelijk: Jezus wint.”
Van Nes, die publiceerde over het Bijbelboek Openbaring en voorganger is in Baptistengemeente De Haven te Wijk bij Duurstede, sprak donderdagmiddag tijdens de 48e Kerstconferentie van de HGJB. De driedaagse bijeenkomst, die wordt georganiseerd door de hervormd-gereformeerde jongerenorganisatie, vindt dit jaar, net als de vorige keer, plaats in conferentiecentrum De Kroeze Danne in het Twentse Ambt Delden.
„Alle vierhonderd slaapplaatsen zijn dit jaar weer bezet,” deelt projectorganisator Jan-Willem Bout mee. Hij heeft even tijd voor een gesprekje voor de eerste samenkomst begint. „Daarnaast hebben zich 150 daggasten aangemeld. Deze jongeren hebben er behoefte aan om samen te komen en zich te richten op God. Ze zijn bezig met de vraag welke plaats God in hun leven heeft.”
Heftige gebeurtenissen
Directeur Jan Kranendonk schuift ook even aan in de eetzaal. „Dit is het moment van het jaar waarop we de meeste jongeren gelijktijdig bereiken. Ik ben na afloop tevreden als ze God hebben ontmoet,” zegt hij. „Soms leidt juist de Kerstconferentie tot een doorbraak in het geestelijke leven.”
Het thema van de bijeenkomst is: Toekomst voor vandaag. Bout: „Veel jongeren hebben het moeilijk. Dit jaar hebben zich heftige gebeurtenissen afgespeeld die ook op de jeugd veel indruk gemaakt hebben. Het Bijbelboek Openbaring is een actueel boek dat veel te zeggen heeft over het leven van alle dag. Het boek is heel zwart-wit: voor of tegen Christus.”
Dat zegt Van Nes ook in zijn toespraak. „In de wereld van de eerste eeuw kwam de aanbidding van de Romeinse keizer tot grote hoogte. Hij werd soms in een stad rondgedragen, omringd door belangrijke personen en liet zich dan aanbidden. De mensen op straat riepen: „Caesar is heer”. Christenen waren anders. Zij zeiden: „Jezus is Heer”. Openbaring steekt de draak met de machthebbers van de wereld en richt zich op God en het Lam. Het boek gaat over Jezus Die overwint door gedood te worden. Het meest dominante beeld in het boek is dat van het Lam.”
Openbaring houdt de lezer contrasten voor, aldus Van Nes. „Het gaat over het verschil tussen het Lam en de draak en tussen het merkteken van het Koninkrijk en dat van het beest. Het gaat over twee soorten maaltijden en het loopt uit op twee steden: Babylon en Jeruzalem.”
Van Nes houdt de jongelui vervolgens de vraag voor: „Wie is jouw Heer? De beantwoording van deze vraag is een van de belangrijkste dingen in je leven.”
De voorganger is het eens met mensen die zeggen dat Openbaring een ingewikkeld boek is. Het wordt bijvoorbeeld moeilijk door de vele verwijzingen naar het Oude Testament: in totaal zeshonderd. Een moeilijkheid is dat veel citaten niet letterlijk zijn. Als voorbeeld noemt hij Openbaring 1:7, waarin drie verwijzingen te vinden zijn: naar Daniël 7:13, Zacharia 12:10 en Zacharia 12:12. „Het lezen van Openbaring vraagt van ons dat we thuis zijn in het Oude Testament.”
Apocalyps
Het Bijbelboek is een combinatie van drie genres: profetie, brief en apocalyps. „Een profetie is een boodschap van God en doet een beroep op de ontvanger door wat van hem te vragen. Een brief is geschreven aan concrete mensen. De lezers ervan worden opgeroepen zich te houden aan de inhoud.”
Apocalyps betekent, legt Van Nes uit, onthulling. „Het doel is dat dingen duidelijker worden en dat je ziet wat je eerst niet zag. Jezus Christus wordt zichtbaar. Het grote doel van Openbaring is dat je Jezus gaat zien zoals je Hem nog nooit gezien hebt en dat je Hem aanbidt in Zijn grootheid. Jezus wint.”