Al meer dan een eeuw ruimte in Nieuwleusen
De Evangelisatievereniging Rehoboth in Nieuwleusen (Overijssel) bestaat ruim honderd jaar en vervult een duidelijke functie. Zonder instemming van de vereniging kan kerkgebouw Rehoboth van de hersteld hervormde gemeente niet verbouwd worden. Dat was zo en dat blijft zo.
Het is niet dadelijk te zien dat Rehoboth, het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Nieuwleusen, diverse verbouwingen heeft ondergaan. De bankenrijen staan alle mooi rondom de kansel geschaard. Maar met een beetje beter kijken zie je dat dat er twee gedeelten zijn, het ene met twee en het andere met drie rijen banken. En dan is er ook nog een aangebouwd, veel nieuwer, gedeelte waarin onder andere de consistorie een plaats gekregen heeft.
Al die verbouwingen zijn goedgekeurd door twee vergaderingen: die van de kerkelijke gemeente én die van Evangelisatievereniging Rehoboth. De laatste is de echte eigenaar van het kerkgebouw. Het bestuur ervan bestaat uit kerkenraadsleden en ‘gewone’ kerkgangers van de gemeente.
In 1921 kreeg de evangelisatievereniging het eerste kerkgebouw op deze locatie in gebruik. Ter gelegenheid daarvan verscheen dit jaar een boek, ”Jubileumboek. 1921-2021. Hersteld Hervormde Gemeente Nieuwleusen”.
In de consistorie zitten drie oud-voorzitters van de vereniging: J. Dunnik (93), H. Russcher (74), J. Mussche (66), en oud-bestuurslid en ouderling L. Groen en de huidige voorzitter S. Giethoorn. Giethoorn vertelt dat de vereniging 131 mannelijke leden heeft, bij lange na niet alle leden van de kerkelijke gemeente die uit ongeveer 1400 leden (ruim 400 pastorale eenheden) bestaat. Hij hoopt dat meer kerkleden lid worden van de vereniging, die zorgt voor het onderhoud en de verbouwingen van het kerkgebouw.
De laatste grote verbouwing dateert van 2014. Toen is het nieuwe gedeelte met de hal en de consistoriekamer erbij gekomen. Giethoorn: „We kregen de kans om grond van de buurman te kopen. Daarna bood ook een andere buurman zijn grond en een woning aan. We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt. De verbouwing kostte ongeveer 1 miljoen euro. Natuurlijk hadden we regelmatig overleg met de kerkenraad. Nadat wij akkoord gegaan waren, kwamen de plannen nog eens in de ledenvergadering van de gemeente aan de orde.”
Het voordeel van deze constructie is, aldus Giethoorn, dat het bovenplaatselijke kerkverband niets over de gebouwen te zeggen heeft. „In 2004 was overgang van de gebouwen naar de PKN niet aan de orde. Veiligheidshalve houden we de situatie zo. Je weet nooit wat er gebeurt.”
Het jubileumboek is grotendeels geschreven door R.M. Hendriksma, werkzaam in het onderwijs in Staphorst. Hij zegt dat het een heel gepuzzel was om de oudste geschreven notulen van de vereniging te ontcijferen.
De onderwijsman vertelt dat de evangelisatievereniging in 1907 is ontstaan als afstandsevangelisatie. „De eerste kerkdiensten vonden plaats in de chicoreifabriek aan de Dedemsvaart. Het betekende voor inwoners van deze omgeving dat ze niet meer zo ver naar de kerk hoefden te lopen. In die eerste tijd heeft schoolmeester W.W. Bouwhuis uit Hasselt de gemeente opgebouwd.”
De huidige locatie is te danken aan mr. Willem Jan baron Van Dedem. Hendriksma: „Deze man schonk de vereniging een stuk grond waarop men een kerk kon bouwen. Dat kerkgebouw kwam in 1921 gereed. Er werden vanaf het begin twee zondagse diensten gehouden en er was ook een zondagsschool waar op een gegeven moment honderd kinderen naartoe gingen.”
Een bijzonder moment was het jaar 1987. „Toen werd de evangelisatie een gemeente en werden de eerste kerkenraadsleden in het ambt bevestigd. Het betekende dat bij de bediening van de sacramenten geen kerkenraadsleden uit de hervormde gemeente van Nieuwleusen hoefden te komen. De eerste predikant was ds. J.D. Heikamp. Op dit moment is ds. M. van Sligtenhorst aan de gemeente verbonden.”